Csalán, az élet gyógynövénye

A csalán vagy nagycsalán (Urtica dioica L.) közismert évelő növény. Virágai zöldek, füzérszerűek, nem szépek. Létezik még két csalán: a kis csípős csalán (Urtica urens L.) – ezt a lusta gazda udvarában találjuk meg. Nem gyűjtjük.

A csalán vagy nagycsalán (Urtica dioica L.) közismert évelő növény. Virágai zöldek, füzérszerűek, nem szépek. Létezik még két csalán: a kis csípős csalán (Urtica urens L.) – ezt a lusta gazda udvarában találjuk meg. Nem gyűjtjük. A harmadik a fehér árvacsalán, amely bár nagyon hasonlít a nagycsalánra, nem csíp, virágai a levelek hónaljában álörvökben állnak, fehérek.

Gyógyászati szempontból a nagycsalán leveleit, gyenge leveles szárát és néha a virágait gyűjtjük.

Fő hatóanyaga a csalánméreg, amely a friss, nyers zöld növény szőrében van, a gyantaszekrétum és a hisztamin, az acetilkolin és a hangyasav, valamint a kovasav keveréke. Amikor a bőrünkhöz érnek a szőrzetek, megsértik, és ez a szekrétum bejut a bőrbe, ott csípős, égető érzést vált ki, mert a testnedvvel keveredik és oszlik szét. Vitaminok közül tartalmazza a C-, B-, K- és az U-vitamint, valamint az A-provitamint. Jelentős a glukokinintartalma (csökkenti a vércukorszintet), a fitoszterinek és a klorofill jelenléte. Sok ásványi anyagot tartalmaz: vasat, magnéziumot, cinket, rezet (kb. 2,5–18,5%) – ez annyit jelent, hogy majdnem úgy hat, mint a Béres-cseppek. Tartalmaz még flavonoidokat, kovasavat (emiatt belsőleg használva hat a reumás gyulladásokra) és sok cserzőanyagot.

Erősítőszer azoknak, akiknek csökkent az ellenálló képességük. Célszerű friss salátaként alkalmazni, mert úgy minden bioaktív anyag nagy mennyiségben megtalálható benne. Legjobb szer a tavaszi fáradtság megelőzésére és megszüntetésére. Salátaként való fogyasztása viszont egy kis problémával jár. Mivel a friss csalánhajtások korpa ízűek, ajánlatos keverni más, hasonlóan ható zöld levelekkel és hajtásokkal, mint például a gyermekláncfű levele, a sóska, a petrezselyem, valamint a fejes saláta. Ha ezekkel összedolgozzuk, savanykás-cukros-sós vízzel leöntjük, a csalán ehetetlen íze is eltűnik.

Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében. Ha valaki természetes módon és nem szintetikus gyógyszerekkel szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, akkor a gyógyteában mindig ott szerepel a csalán, valamint a fokhagyma, a mezei zsurló, a körömvirág, a keskenylevelű útifű és a virágpor.

Vitaminpótló és ásványi anyagokat adó szer, különös hatása van a gyermekeknél és az aggoknál.

Mivel erősen vizelethajtó, jó szolgálatot tesz a magas vérnyomásnál, mert kihajtja a vérkeringésből a fölösleges vizet. A vizelethajtó hatását a kovasav és a flavonoidok biztosítják. Elősegíti a húgysav kiürülését, ezért fel lehet használni a köszvény gyógyításánál is.

Gyógyítja a reumát külsőleg (gyenge, csalánnal való veregetés, vagy a friss csalánkivonatból készült hidratáló krém bemasszírozása) és belsőleg is. Belsőleg oldja a lerakódásokat, és kihajtja a salakanyagokat, a duzzadt reumás ízület lelappad, amit a beteg úgy él meg, hogy fokozatosan csökken a fájdalma.

K-vitamin- és kovasavtartalmának köszönhetően felhasználható a belső vérzések csökkentésére, pl. a tüdőoperációknál, de akkor is, amikor a köpetben az átszivárgó vérzések következtében vérnyomok jelennek meg.

Javítja a belső és a külső kiválasztású mirigyek működését, ezért mint metabolikumot (anyagcsere-folyamatot javító szert) használhatjuk.

Igen hatásos a rák gyógyításában alkalmazható gyógynövények között. Citosztatikus hatása nincs, csak mivel erős vizelethajtó, kihajtja az immunrendszer által feloldott ráksejteket.

Gyomorfekélynél alkalmazzuk az U-vitamin (Ulcus = fekély) végett, de segít cserzőanyaga is. Az U-vitamin megakadályozza azoknak a káros anyagoknak a hatását, amitől kialakulhat a fekély, a cserzőanyag viszont a már kialakult fekélyt összehúzza. Itt mindig kombináljuk az orbáncfűvel, az apróbojtorjánnal és citromfűvel.

A csalán alkotórésze a cukorbetegségre alkalmazott teakeverékeknek. Nem gyógyítja a komoly diabeteszt, de segít, amikor csak enyhén emelkedett a vércukorszint.

A megelőzés gyógyszere. A teljesen egészséges embereknél fokozza a regenerációs folyamatokat, védi az egészséget, mert a bioaktív anyagok összetétele alkalmassá teszi erre. Naponta fél liter csalánteát kell ebből a célból elfogyasztani, no nem egyszerre, mert ez igen nagy vizelethajtó-lökés lenne, hanem lassanként, 1 nap alatt elkortyolva.

Vértisztítóként a gyökeréből főzött teát alkalmazzuk (1 evőkanálnyit főzünk 3 dl vízben 15 percig).

A csalánteát nem ajánlatos hosszú távon naponta fogyasztani, mert demineralizálja a szervezetet, ami általános gyengeséggel jár. Ez főleg az idős embereknél lehet veszélyes, akiknek a szívük érzékeny a káliumhiányra. Ha valamilyen ok miatt mégis hosszú távon akarjuk alkalmazni, akkor gondolnunk kell az ásványok pótlására. A banán sok káliumot tartalmaz, de a nyers zöldség és a gyümölcs is pótolja a hiányt. Csak végszükség esetén alkalmazzuk a multiminerális készítményeket.

Külsőleg és belsőleg alkalmazva fokozza a sebek hegedését.

Fokozza az epehólyag kiürülését, így meg lehet vele előzni az epehomok, valamint az epekövek keletkezését és az utána jelentkező komplikációkat, mint amilyen az epehólyag-gyulladás, esetleg sárgaság.

Erősíti a petefészek munkáját.

Magas vérnyomásnál érvényesül erős vizelethajtó hatása. Németországban klinikailag bizonyították, hogy jobb, mint a szintetikus vizelethajtók. 50 g friss csalánlevelet kell 1 liter hideg vízben áztatni 8-10 percig, majd lassan felmelegíteni, és hagyni kihűlni, végül leszűrni. Ezt a mennyiséget kell kis adagokban 1 nap alatt elfogyasztani.

Mikor is jó csalánnal erősíteni magunkat? Legjobb az átmeneti időszak, a tavaszi és őszi ivókúra, valamint az ezzel párhuzamos csalánfürdő alkalmazása. Ilyenkor azért fontos az erősítés, mert az átmenetkor vagyunk a legsebezhetőbbek. Ha nem betegszünk is meg, ilyenkor érezzük, hogy energiaszükségletünk nagyobb, fáradékonyabbak vagyunk. Naponta igyunk meg fél liter csalánteát (2 evőkanálnyi csalánból!).

A hajhullás ellen a következőképpen készítjük el az ecetes kivonatot: 1 maroknyi jól felaprított csalángyökeret 10 percig áztatunk fél liter almaecetben, majd leszűrjük, és mindennap bemasszírozzuk a fejbőrbe. Hogy ne legyen olyan savanyú szagú a fejbőrünk, a gyógyecethez csepegtessünk néhány csepp rozmaring illóolajat. Attól nemcsak illatos lesz a kivonat, a rozmaring maga is hajhullás elleni szer.

A csalán friss hajtásait gyűjtsük lehetőleg kora tavasszal. Idén erről már lekéstünk, semmiképpen ne szedjük a már virágzó, magas növésű, elfásult csalánágakat, mert ezek már nem értékesek. Ám, van megoldás. Ha lemetsszük többször éppen ugyanott a csalánt, mindig gyenge hajtásokat kapunk!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?