Családterapeuta segíthet

Aggódó anyuka jeligére: „Van egy 13 éves fiam és egy 7 éves lányom. A fiammal vannak óriási problémáim, mivel borzasztóan agresszív. Az iskolában nagyon csúnyán beszél, mindenkivel kiabál, idehaza pedig mindenkinek úgy kell viselkednie, ahogy ő megkívánja. Az apjának is nekimegy, ha valami nem tetszik neki, szinte már félünk tőle. Én, ha lehet, keveset tartózkodom otthon, mert nehezen tudom elviselni azt a légkört, amit a fiam teremt otthon. Már voltam pszichológusnál is, de nem volt különösebb eredménye. A lányom nagyon aranyos, szinte semmi gondunk nincs vele, de már észrevettem, hogy ő is fél a bátyjától. Törvényszerű az, hogy a lányok kevésbé agresszívak, mint a fiúk? Mit javasol, hogyan lehet kezelni a fiam helyzetét?”

A fiú agresszivitását a család tünetének is felfoghatjuk, és ebben az esetben családterápia nyújtana megfelelő segítséget. A családterápiás kezeléseken az egész családnak részt kell vennie, sőt előfordulhat, hogy a nagyszülőket is beinvitálják (ha még élnek), mivel a megoldás kulcsa gyakran az ő értékrendjükben, viselkedésükben stb. keresendő. Megfigyelések bizonyítják, hogy a gyermek ok (esetleg modell) nélkül soha nem agresszív. Vagy erős frusztráció éri (többnyire közvetlen környezetéből), amire agresszióval válaszol, vagy az általa elfogadott modell (szülő, nagyszülő, kortárs stb.) agreszszív viselkedésű, amit követ.

Az első kérdésére válaszolva az erőszakos bűnözők statisztikájában a férfiak aránya sokszorosa a nőkének, és a pszichológiai megfigyelések is azt bizonyítják, hogy az agresszivitás többnyire a férfiakra jellemző viselkedésmód.

Egy olyan pszichológiai kísérletben, ahol 6-7 éves fiúk és lányok vettek részt, és az agresszivitást vizsgálták, a gyerekeknek először egy filmet kellett végignézniük, melynek „főszereplője” egy felnőtt férfi, durva agressziót követ el egy papírból készült bábu ellen, és ezért jutalomban részesül. Ezután a gyerekek egy játékszobába mentek, ahol a játékszerek között a filmben látott bábut is felfedezték. A kutatók megállapították, hogy szabadjáték helyzetben a fiúk ötször anynyi (a filmben látotthoz hasonló) agressziót követtek el a bábu ellen, mint a lányok. De ha csokoládét ígértek a gyerekeknek a filmbeli felnőtt utánzásáért, a fiúk is és a lányok is egyformán verték a játékszoba szerencsétlen bábuját. Az eredményekből az következett, hogy a lányok ugyanúgy képesek az agresszív viselkedésre, mint a fiúk, de az elsajátított agresszió nem jelenik meg a viselkedésben, mert a környezet (először is a család) a szocializáció során leállítja, mivel az agresszió férfias dolog, ami nem illik a lányokhoz.

Kedves aggódó anyuka, azt javaslom, olyan pszichológust keressenek fel, aki családterápiával foglalkozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?