Kultúra

Családi napló a földi pokolból

Remélem, emlékeznek még arra a fotóra a mentőkocsiban ülő, vérző fejű aleppói kisfiúról, amely 2016-ban bejárta a világsajtót, és többet elmondott a szíriai polgárháborúról, mint a híradók tudósításai. A Kislányomnak, Samának olyan, mintha azt a szívszorító képet néznénk másfél órán át.
Juhász Katalin

2021. február 22. 12:30

rrr
A rommá bombázott városban    ( Fotó: asfk.sk)

A filmet, amelynek múlt pénteken volt a hazai online mozipremiere, egy fiatal anya készítette. Az ő szemszögéből láthatjuk az öt éven át tartó ostromot, melynek során a világ egyik legkorábbi települése szinte teljesen elpusztult. Házi videónak indult, a 2011-es diáktüntetésekkel kezdődik, a szabadságvágy által fűtött optimista fiatalokkal, aztán egyre gyakrabban tűnik fel benne egy orvos, akibe a dokumentáló egyetemista lány beleszeret. Amikor egybekelnek, már dúl az ostrom, a kislányuk pedig akkor jön a világra, amikor már eldöntötték: maradnak. Waad azért, hogy megörökítse az eseményeket, Hamza pedig azért, hogy ellássa a sebesülteket. 

Az első két perc olyan, mint bármelyik családi videó. Közeliben csodálhatjuk a kisbabát, akinek az anyukája énekel, aztán robbanások hallatszanak, és egy pillanat alatt vége az idillnek, mindenki rutinosan fut a pincébe. A kis Sama előttünk cseperedik, a várost pedig bombázza  az oroszokkal megtámogatott szír hatalom. Waad Al-Khateab nemcsak a család életét mutatja, hanem egy kisebb közösségét is, amely megpróbál alkalmazkodni az egyre nehezebb körülményekhez, mert az élet nem állhat meg. Örömünnep van, amikor sikerül egy szem friss gyümölcsöt szerezni. A környék gyerekei egy kiégett buszban játszanak. Sama apukája társaival provizórikus kórházat működtet, ahol alig vannak orvosi műszerek, de mindenki lelkes és elkötelezett. Aztán egyre több a sebesült, egyre felkavaróbbak a képsorok. A kétségbeesett hozzátartozók halottakat is bevisznek, és végig kell néznünk a fájdalmukat, amikor közlik velük, hogy itt már nincs segítség. A kamera percekig mutat két kisfiút, akik testvérük élettelen testét simogatják. Nem sokkal korábban még hármasban játszottak az utcán, aztán kezdődött a bombázás. Hol vannak a szüleitek, kérdezi Waad. Nem tudjuk, való-színűleg meghaltak, mondja az egyik pityergő fiú. A kórház padlója ragad a vértől. A kamera egy vastag vércsíkot követ a folyosón, a holttest ott fekszik a snitt végén. Egy anya sokkos állapotban az ölében cipeli halott gyermekét, nem hagyja, hogy segítsenek neki, hogy hozzányúljanak. Iszonyú mindezt végignézni. Amikor egy halott nőből kioperálják a szintén halottnak tűnő babát, és az orvosok percekig masszírozzák, ráz-zák, élesztgetik, a legedzettebb néző is azt mondja: elég, ezt már nem lehet elviselni. És akkor csoda történik, a baba felsír.

Waad és családja 2016 decemberében Angliában kapott menedékjogot, mert a nő éveken át készített tudósításokat Aleppo ostromáról a Channel 4 News számára. Ötszáz órányi felvétellel hagyta el a rommá bombázott várost, a többi 35 ezer emberrel együtt, akiknek Asszad katonái ezt nagy kegyesen lehetővé tették. A film összeállításában egy tapasztalt brit dokumentumfilmes, Edward Watts segített neki. A Kislányomnak, Samának (For Sama) 2019-ben készült el, és alaposan felpiszkálta a nyugati társadalom lelkiismeretét. Oscarra jelölték, eddig 45 díjat kapott különböző fesztiválokon, köztük az Európai Filmdíjat és a BAFTA-díjat. Nálunk a Szlovákiai Filmklubok Asszociációja (ASFK) forgalmazza. 
Talán azért hat ennyire a nézőre, mert nem filmnek készült. Nem volt előzetes koncepció, nem azért utazott egy stáb a helyszínre, hogy rávilágítson egy problémára. Azaz a rendező nem használja az ismert dokumentumfilmes paneleket. Egy-szerűen csak megörökíti a mindennapokat. Ezekből a mindennapokból áll össze egy megrázó történet, amelynek mi már sajnos tudjuk a végét, amikor a felvételeket készítő diáklány még biztos benne, hogy majd ők, fiatalok fogják megdönteni Asszad elnök rendszerét a zászlóikkal és transzparenseikkel. És ami nagyon fontos: ezt a filmet nézve senki sem mondhatja, hogy manipulált valóságot lát, hogy talán nem is úgy történt, ami történt. 

Nem tökéletesen a snittek, látszik, hogy amatőr csinálta őket, de pont ezért döbbenetesek. Néha megremeg a nő kezében a kamera, és ilyenkor mi is érezzük a tehetetlenséget, a rettenetet, amit ő érezhetett. Illetve megértjük, hogy ezt a nőt a dokumentálás önként vállalt feladata segítette a túlélésben. És szépen látszik, hogy az évek alatt szépen beletanul a filmes szakmába.

Waad Al-Khateab azzal kezdi a narrációt, hogy bocsánatot kér kislányától, amiért erre a gonosz világra hozta és ekkora veszélynek teszi ki. Ezt persze már nekünk, nézőknek is mondja, a forgatókönyv később született, a szabadságharc elvesztését követően, és azt követően, hogy minden áldozat feleslegesnek bizonyult. A család – immár két kislánnyal – jól érzi magát Londonban, de folyamatosan arra várnak, hogy hazamehessenek végre. 

A díjözön ellenére nem ez a film fogja megváltoztatni a világot. A milliók életéről döntő politikusoknak nem szorul össze a gyomruk egy dokumentumfilmtől. Eleve olyanok nézik csak meg, akik nyitottak, érdeklődőek az országuktól távol történő események iránt is. Abban viszont sokaknak segíthet, hogy más perspektívából lássák például a menekültproblémát vagy az emberi jogokat. A Kislányomnak, Samának egyszerre személyes és nagyon is általános kérdéseket feszegető alkotás. A kétezres évek egyik legmegrázóbb háborús drámája. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.