CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Lelkünk vámpírjai
„Rendszeres olvasója vagyok az Új Szónak. Nagyon megkedveltem a Családi Kör mellékletet, melyben nagy érdeklődéssel olvastam a Szépasszony lunáris kalendáriuma tanácsait. Az egyik részben az „elvett energiáról” volt szó.

Lelkünk vámpírjai

„Rendszeres olvasója vagyok az Új Szónak. Nagyon megkedveltem a Családi Kör mellékletet, melyben nagy érdeklődéssel olvastam a Szépasszony lunáris kalendáriuma tanácsait. Az egyik részben az „elvett energiáról” volt szó. Velem is sokszor előfordult, hogy fáradtan tértem haza, mikor sokat voltam emberek közt. Otthon idegességet, feszültséget éreztem, és néhányszor megmagyarázhatatlan kedvetlenséget. Különösen akkor, amikor olyan emberekkel találkoztam, akiket nem kedvelek, mert sokszor ok nélkül megbántottak, esetleg nemcsak nekem, hanem másoknak is ártottak. Ilyenkor az egész napom oda-van. Bevallom, nem nagyon szeretem az embereket. A tisztelt szerkesztőségtől tanácsot szeretnék kérni: ha lehetséges, miként küzdhetném le ezt az ellenszenvemet, vagy hogy egyáltalán van-e olyasmi, amit magunkban úgy hívunk, az energia elszívása, lecsapolása?”

Manapság sokat hallhatunk-olvashatunk különböző energiákról, a bio- és a kozmikus energia szavakon kívül olyan kifejezések és fogalmak is mindennapiakká váltak, mint a csakra, az aura vagy a fekete és fehér mágia. E fogalmaknak megvan a tapasztalati és tudományos alapjuk, gyökerük pedig a keleti kultúrákban keresendő, ahol magas szinten művelik és eredményesen alkalmazzák (például a gyógyászatban). Az energián alapuló alternatív gyógymódok nálunk is elterjedőben vannak, de a gyógyítók közt nagyon sok a kuruzsló, a szélhámos, aki manipulációval, negatív energiák, érzelmek gerjesztésével saját problémáit próbálja enyhíteni, vagy hatalmat szeretne szerezni mások felett.

Bizonyos értelemben lehetséges az energia átadása, átvitele pozitív és negatív értelemben is. Itt most nincs módunk ebben részletesen elmélyedni, de gondoljunk csak arra az ismert érzésre, melyet egy számunkra rokonszenves, kellemes egyénnel való együttlét kölcsönöz, mely energiával tölt fel bennünket. Ugyanígy érvényes ennek ellenkezője is: a számunkra nem rokonszenves egyén nemcsak taszít bennünket, hanem letöri kedvünket, s mintha elszívná életerőnket. Agyunk ugyanis úgy működik, akár egy rádió adó-vevő készülék. A rosszindulat, a gyűlölet, a féltékenység, az irigység nagyon heves indulattöltést jelent, erős érzéshullámokat sugároz ki. A szenvedélyes romboló érzések a nyugalmunk, egyensúlyunk, lelki békénk vámpírjai, kimerítenek bennünket, s hordozóik közelségét tartósan senki sem viseli el. A lélek egészséges ösztöne előbb-utóbb menekülésre késztet az ilyen egyén elől. A negatív kisugárzású emberek többségének lelke mélyén nagy fájdalom, csalódottság van, s ezt mások bántása által próbálják mérsékelni.

Tisztázza, mennyire fontosak, értékrendjük, érzelmeik szerint mennyit jelentenek Önnek ezek az emberek. Ha minden szempontból távol állnak Öntől, véleményük, rosszindulatú fecsegésük nem lehet mérvadó, és nem határozhatja meg az Ön viszonyát más emberekhez. Ám jó szóval, példával, pozitív gondolat- és érzéskisugárzással „gyógyszert” kínálhat fel nekik. Ha elfogadják, gyógyulni kezdenek, s még jó kapcsolat is kialakulhat Önök közt. Ha nem fogadják el, akkor csak az idő és az eltávolodás segíthet. Ilyen esetekben nekik kellene elgondolkodniuk Szent Ágoston mondásán, mely szerint Isten mézzel akarja megtölteni a szívedet, de nem tudja, mert tele van ecettel. Bármilyen keserves munka is, előbb alaposan ki kell súrolnod a hordót.

Sokaknak problémát okoz tömegben lenni, fáradtak, ingerültek lesznek. Ennek egyik oka, hogy kinek-kinek megvan a maga térszükséglete, egyéni „légbuboréka”, melyet ha megzavarnak, rosszul érzi magát. Ez a személyes zónatávolság több mindentől függ: az illető földrajzi terület kultúrájától, népsűrűségétől, az egyén lelkialkatától stb. Ezért van, akit nem zavar a nagy társaság, mások fizikai közelsége, sőt, ilyen közegben érzi jól magát. Ezzel szemben akinek nagyobb a személyes térszükséglete, azt feszélyezi, ha társadalmi vagy különösen személyi zónáját (ez kb. 46 és 122 cm között ingadozik) átlépik. Személyes terének megőrzésére fordítja energiáját, s ettől fárad ki. Nem beszélve arról, ha intim zónáját is megzavarják, hiszen ebbe csak az érzelmileg egészen közel állóknak (szülő, házastárs, gyermek, közeli barát) szabad belépniük. Önt tehát valószínűleg szintén az fárasztja ki, hogy saját zónájának határait őrzi. Súlyosbítja helyzetét, hogy személyes terét nemcsak idegen vagy semleges személyek zavarják, hanem olyan ellenszenves emberek is, akik legszemélyesebb, legbensőbb világában bántották meg.

Leveléből az tűnik ki, hogy érzékeny természetű, s érzékenységét az átélt ok nélküli bántalmak még inkább fokozzák. „Energiaburka” elgyengült, Ön tehát sebezhetővé válhat. A megváltozott gazdasági és szociális körülmények, az egyáltalán nem ritka létbizonytalanság, bizony, sok emberben felerősíti a negatív érzelmeket, s ezek rányomják bélyegüket az emberi kapcsolatokra is. Ha e kapcsolatok nem eléggé mélyek, és nem valódi értékeken alapszanak, akkor e teherpróbát nem élik túl, felbomlanak.

Még ha nagy csalódás érte is Önt, próbálja békességgel elengedni ezeket az embereket, adja fel neheztelését, sérelmeit, esetleges keserűségét is. Ez az útja annak, hogy megtalálja belső békéjét, lelke nyugalmát, a harmóniát és önbizalmát. Való igaz: hozzáállásunk, szemléletünk megváltoztatásával megváltoztatjuk magukat a körülményeket is. Kívánom, legyen ereje ahhoz, hogy elviselje a megváltoztathatatlant, megváltoztassa azt, ami megváltoztatható, és legyen bölcsessége e kettő egymástól való megkülönböztetéséhez. Keressen olyan területeket, tevékenységeket, amelyek az Ön értékrendje szerint fontosak, melyek által napjai értelmet nyernek, s örömforrássá válnak az Ön számára. A szép és a jó meglátásával fokozatosan felfedezi, megtalálja embertársaiban is a szépet és a jót. Érdeklődjön az iránt, hogy lakhelyén és környékén milyen klubok, egyletek, alapítványok, jótékonysági egyesületek működnek, s érdeklődési területe alapján válassza ki, melyikben tölthetné hasznosan idejét. Itt olyan értékes embereket ismerhetne meg, akiket idővel bizonyára meg is szeret. Befejezésül hadd idézzem egy fohász részletét. Remélem, ez is hozzásegíti ahhoz, hogy az emberek iránti bizalmát, szeretetét visszanyerje:

„Uram, hadd legyek békéd eszköze,

hogy szeressek, hol gyűlölködnek,

hogy megbocsássak, hol bántanak,

hogy békítsek, hol veszekednek...

hogy örömet nyújtsak, hol bánat lakozik...

Uram, hadd legyek békéd eszköze.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?