Chris szellemtörténetei

<p>A Coldplay új albuma a várakozásnak megfelelően a brit és az amerikai piacon is az év eddigi legjobban debütáló nagylemeze – előbbin 168 ezer, utóbbin 383 ezer példányban fogyott el a megjelenés hetében. Magyarországon szintén listavezető. A Ghost Stories (Szellemtörténetek) jelentősen elüt az előző korongtól.</p>

PUHA JÓZSEF

A Coldplay legutóbbi stúdiólemeze, a 2011-es Mylo Xyloto egy képzeletbeli szerelmi történetet mesél el, nyomasztó városi környezetbe helyezve. Márciusban jelentették be, hogy zátonyra futott az énekes, Chris Martin és Gwyneth Paltrow színésznő házassága. A Ghost Stories a zenész magánéleti válságát próbálja feldolgozni és valamiféle jövőképpel is szolgál. A téma legnyomasztóbban az Always in My Head és az Another’s Arms című dalokban jelenik meg, amelyek a szerelem múlandóságának elfogadásáról szólnak.

A sokszínű Mylo Xyloto után egy letisztult, minden eddiginél akusztikusabb hangszerelésű nagylemezt kaptunk. Az angol zenekar a bemutatkozó, 2000-es Parachutes című album óta nem készített ennyire lassan csordogáló, frusztrált, ábrándozó szerzeményeket tartalmazó korongot. A zenészek ezúttal is Daniel Green és Rik Simpson producerrel dolgoztak, fő producerként Paul Epworth csatlakozott hozzájuk. Társproducerként mások is közreműködtek a munkában: a True Love Timbaland, a legerősebb dal, a Midnight Jon Hopkins, a legpörgősebb, az A Sky Full of Stars pedig Tim Bergling, azaz Avicii (!) keze munkáját is dicséri. (Az utóbbi nagyon kilóg az önmarcangoló környezetből.) A záró O című szerzeményben Martin két gyermeke, Apple és Moses is énekel.

A Ghost Stories mindössze kilenc felvételt tartalmaz. (Igazán elférne rajta a tavalyi Atlas, Az éhezők viadala: Futótűz című film betétdala.) A Deluxe változaton további három szerzemény kapott helyet: az All Your Friends, a Ghost Story és az O (Part 2 – Reprise).

A zenekar az albumot Kevin Cordasco emlékének ajánlja, aki már tizenévesen ötletekkel segítette a Totál szívás című amerikai tévékrimi-sorozat forgatókönyvíró csapatát. Tavaly tizenhat évesen rákban hunyt el.

A második nagylemeze óta új albummal háromévente jelentkező Coldplay nagy meglepetésre bejelentette, hogy jövőre is lesz stúdiólemeze, egy sokkal hagyományosabb. Lehet, hogy a mostanit csak kitérőnek tartják? Amellyel Chris Martin le tudta zárni a kapcsolatát? Ha így van, akkor egy szavunk sem lehet, ennél jobban nem lehet pontot tenni egy házasság végére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?