Central – New Art from New Europe

Pozsony. Bukarest, Ljubljana, Zágráb és Szarajevó után a szlovák fővárosba érkezett a Central – New Art from New Europe c. kiállítás, amely egyes közép- és kelet-európai országok kortárs művészetéből mutat be válogatást.

Pozsony. Bukarest, Ljubljana, Zágráb és Szarajevó után a szlovák fővárosba érkezett a Central – New Art from New Europe c. kiállítás, amely egyes közép- és kelet-európai országok kortárs művészetéből mutat be válogatást. E nemzetközi vándorkiállítás kezdeményezője a Siemens, a HVB Bank, valamint a bécsi Galerie Ernst Hilger: azzal a céllal hoztak létre fórumot, hogy segítsék az említett régió tehetséges, 35 évesnél fiatalabb művészeinek kibontakozását, s ilyen csoportos vándorkiállítások révén bemutatkozási lehetőséget teremtsenek egyrészt egymás munkáinak megismerésére, másrészt a közönséghez történő eljutáshoz nemzetközi viszonylatban is.

A Central című kiállításon szlovákiai, osztrák, bosznia-hercegovinai, bolgár, horvát, szlovén, szerb és román művészek munkáiból látható válogatás. Ez a kiállítás azért is lehet érdekes számunkra, mert ebből a régióból ritkábban jut el hozzánk képzőművészeti anyag, kevésbé ismerjük-ismerhetjük például a román vagy a bolgár kortárs művészet eszköztárát, így aztán lehet, hogy egy kicsit elcsodálkoztat az a fajta motívumhasználat, amelyet a kortárs művészet szférájában mi esetleg kezdetlegesebbnek, netán meghaladottnak, avagy az ún. magas művészeten kívülinek vélnénk – bár korunk művésze a dekonstrukciós módszer alapján szabadon válogathat a kortárs művészet fejlődése során felgyűlt vizuális anyagból, és szándékának megfelelően alkalmazhatja azt. Nem utolsósorban azért is lehet érdekes ez a kiállítás, mert ahogy Hegyi Lóránd művészettörténész, a Saint-Étienne Metropele-i Modern Művészeti Múzeum igazgatója egy korábbi, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában prezentált modern művészeti kiállítás kapcsán megemlítette: „Minden autentikus művészet saját érték, ezért mindenkinek mindenütt helye van.” Ami azt jelenti, hogy ugyanúgy, ahogy a Prágában, Pozsonyban vagy Budapesten született művész – Hegyi Lóránd szavaival élve – „más történelmi tapasztalatokat visz magával, és ez a nyugati közönségnek is érdekes lehet”, a román, bolgár, szerb stb. művészek is érdekesek lehetnek számunkra.

A pozsonyi bemutatkozáshoz összeválogatott műtárgyanyagot – melyet a Szlovák Képzőművészeti Unió kibővített kiállítótermében (Dostojevského rad 2.) prezentálnak – nyolc kurátor válogatta össze huszonnégy alkotótól. Vannak köztük festmények, objektek és videomunkák is.

A tárlat szlovákiai kurátora, Juraj Čarný három, a hazai kortárs művészetben dominánsan jelen lévő művész – Erik Binder, Marko Blažo és Marek Kvetan munkáiból válogatott a kiállításra.

Amiként Juraj Čarný kiemelte, a három művész munkássága között nem létezik olyan kategória, amely valamiféleképpen egységessé kovácsolná művészetüket, ám lehet közöttük kapcsolódási pontokat találni. Mindhárman ahhoz az ifjú nemzedékhez tartoznak, amelynek tagjai 1994 és ’99 között léptek a szlovákiai kortárs művészeti színtérre, s a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán végeztek. Marko Blažo ugyan a festészet területén is alkot, ám mindhármukat összeköti a digitális nyomtatás és a számítógépes manipuláció médiuma. Erik Binder és Marek Kvetán domináns területe a videó, a számítógépes művészet és az installáció. Marko Blažo munkásságában viszont a fotográfia és az objektművészet gyakori. Mindhárom alkotót a posztkonceptuális stratégiák képviselőjeként tarthatjuk számon, akik esetében a kreatív alkotófolyamatot a „játékosság” fogalmával kapcsolhatjuk össze. Binder „született játékos”, ironikus szórakoztató, Blažo játékossága inkább gyermeki, Kvetán játékossága a relatíve hideg, absztrakt, nehezebben megfejthető üzenetek mögött húzódik meg.

A Pozsonyban június 16-ig látható kiállítás következő két állomása Szófia és Belgrád lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?