Budapest Parádé 2005

Már hatodik alkalommal rendezték meg Budapesten azt a zenés-táncos felvonulást, amely évről évre egyre nagyobb tömeget vonz a belvárosba. Idén megközelítőleg 650 ezren vonultak végig az Andrássy úton.

Már hatodik alkalommal rendezték meg Budapesten azt a zenés-táncos felvonulást, amely évről évre egyre nagyobb tömeget vonz a belvárosba. Idén megközelítőleg 650 ezren vonultak végig az Andrássy úton.

A „nyárbúcsúztató megapartyként” emlegetett rendezvényen idén 38 kamion vonult fel, amelyről hihetetlen hangerővel mintegy 200 dj pörgette a tömegnek a talpalávalót. A zenés kamionokon kívül sok egyéb érdekes színfoltja is volt az idei utcabálnak. Említést érdemelnek azon városok kamionjai, akik pályáznak az Európa fővárosa cím megszerzésére 2010-ben. Az egriek például a török janicsárok életéből mutattak be részleteket. A parádéról sem hiányozhatott A Nagy Könyv busz, amelyre az érdeklődők felmehettek olvasni vagy esetleg könyvet vásárolni. Ha a buszt – amely egyébként a legszebb felvonuló járgányok közé tartozott – nem is rohamozták meg az emberek, nagyon eredeti ötlet így propagálni az olvasást.

Megjelent a menetben – igaz, őrültséget egyelőre nem művelt, de így is nagy feltűnést keltett – David Merlini, aki azon a ballisztikus rakétán lovagolta végig a rendezvényt, amelyen szeptember 1-én kilöveti magát a Hajógyári-szigetről. A Magyar Országos Rendvédelem és Tűzvédelem Fejlesztéséért Központ Alapítvány (ORTFK) által indított kamion az „Élj tisztán!” szlogennel fehér foltként jelent meg a tomboló tömegben. Idén sem volt hiány televíziós és rádiós kamionokból, de a szemlélőnek egyre inkább azt kell észrevennie, hogy az egész csak reklámfogás, hiszen a beígért ajándék helyett csak a rengeteg szórólapot zúdítják a tömegre, odacsalva még olyan rétegeket is, akiket igazán talán sosem érdekelt a techno vagy a trance stílus, amely egyébként a rendezvény mozgatórugója kívánt lenni. Annak ellenére, hogy sok gagyi is feltűnt a platókon, a legtöbben még mindig a zene miatt mennek Budapestre felvonulni. Annak, aki szereti a gépzenét, egy kis pihenést jelentett a Sláger Rádió kamionja, amelynél a nap folyamán őrült nagy tömeg tombolt, fiatalok idősek egyaránt.

A parádé egyre nagyobb biznisz lett az utcai árusoknak, akiknek egymást érik a standjai az utcákon. A kitikkadt táncolótól egy fél liter ásványvízért (ami még csak nem is a Francia Alpok forrásvize) képesek 500 forintot is elkérni, a sör pedig némely sátornál olcsóbb volt, mint a víz. A különböző villogó kütyükből sem volt hiány, amelyet a roma gyerkőctől a nagymamáig mindenki árult.

Ismét le a kalappal a fővárosi rendfenntartók előtt, sehol sem láttunk verekedést, rendbontást és a mentősöknek sem volt túl sok dolga idén. Mintegy hatvanszor riasztották őket. A legtöbben túl sok alkoholt fogyasztottak vagy üvegcserép okozott lábsérülést. Az este tízkor a Hősők terén záruló felvonulásról a kamionok az úgynevezett afterpartykra vonultak. A parádé hivatalos partyja a Népstadion-kertben tartott Bónusz volt, ahol több helyszínen szólt techno, trance és drum and bass. Viszont a hivatalos bulin kívül városszerte a különböző klubokban is ismert és kevésbé ismert dj-k pörgettek. Az utcák este tíz után már kezdték felölteni hétköznapi arcukat, a tömérdek szemét kezdett eltűnni, reggelre pedig már csak az emlékeinkben maradt meg a parádé, amely idén ismét őrületes volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?