Búcsú Brandl Ferenctől

TAKÁCS ANDRÁS56. életévében pénteken elhunyt a volt Csallóközi Dal- és Táncegyüttes, mostani nevén Csallóközi Néptáncegyüttes koreográfusa, Brandl Ferenc.A Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben, Quittner János táncosaként vált igazán a tánc művelőjévé.

TAKÁCS ANDRÁS

56. életévében pénteken elhunyt a volt Csallóközi Dal- és Táncegyüttes, mostani nevén Csallóközi Néptáncegyüttes koreográfusa, Brandl Ferenc.

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben, Quittner János táncosaként vált igazán a tánc művelőjévé. Miután elvégezte a pozsonyi Népművelési Intézet koreográfusi táviskoláját, még táncolt, de már koreográfusi szárnyait is bontogatta.

1984-től Nagymagyaron kultúrházi alkalmazott. Még szerepel a Szőttes Hej, révész, révész című műsorában, az előzőktől jelentősen eltérő felfogásban megfogalmazott, óriási sikert aratott kompozícióban. Az új műsorban, A nyugtalan énekben már nem vállalt szerepet. 1986-tól Dunaszerdahelyen a városi művelődési központ néptánc-szakelőadója is és vezetője a Csallóközi Dal- és Táncegyüttesnek. Itt, ebben a munkakörben talált magára: folytatta Quittner koreográfiai stílusát. Munkájában tudta alkalmazni azt a gyakorlati és elméleti tudást, amit táncosként több mint egy évtizeden át a Szőttesben magába szívott. Alkotói ösztöne itt terebélyesedett tudássá. Az együttesében táncolt is és koreográfiákat, később műsorokat is készített. Élete teljében, ez év augusztus 20-ra Dunaszerdahelyen megrendezte a Magyar ima – fohász a magyarságról vers, ének, tánc, zene ötvözetből készült műsort.

Brandl Ferenc temetése ma 14.30-kor lesz Dunaszerdahelyen a zsidó temetőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?