Bot és vászon

Magamnak is furcsa, hogy a hokiról kezdek írni én, ki azt sem tudtam, miben különbözik a focitól, míg fiam tapintatosan fülembe nem suttogta, nem csak a bot, anyuka, nézd, lábukon korcsolya, s nem stoplis cipő...

Magamnak is furcsa, hogy a hokiról kezdek írni én, ki azt sem tudtam, miben különbözik a focitól, míg fiam tapintatosan fülembe nem suttogta, nem csak a bot, anyuka, nézd, lábukon korcsolya, s nem stoplis cipő... Aha! S mire hozta a hírt a konyhába, hogy világbajnok lett Szlovákia, már valamit sejtettem, mert a ház, az utca remegett, hogy bajnokok lettünk, gyerekek, s fürge észjárásommal következtettem. Örülni kezdtem magam is nyomban. Bizony, én! S örültem mindaddig, míg barátném finnyogni nem kezdett, hogy ugyan mi közöm nekem ezekhez. S hogy oda ne rohanjon, fel akarják zászlózni az országot – ezért? Miért ne, jutott eszembe, mert ha ezért nem, akkor miért? Politikai pártok versenye nemzeti zászlókat lengetve természetesb? Annyiban mindenesetre több a közöm ezekhez, amennyiben itt élek, s végre félévnyi munkám ára, mely elmegy ez ország adójára, megtérülve látszik némileg. Ez az első eset, hogy konkrét értelmet nyert az én adófizető polgárságom. Egyszer örültem volna hokinak életemben, s hamar elszomorodtam. Eszembe jutott a nemrégi eset, hogy mi, ezek mutogattunk azokra, minek a sok zászló, a kokárda – tényleg, minek is? – azért? Most mi, azok mutogatunk ezekre, hát jó, hadd örüljenek egyszer, de minek a zászló – ezért? Pedig kinek-kinek a maga zászlaja, ha becses, s ha van miért lobognia, lobog s lobogni hagy. Fáj nekünk, ha bántanak, fáj, ha kritikát mondanak – milyet, hát persze, hogy butát –, ugrunk rá, mint éji vad azonnal. S egy percig sem gondolunk ama Deáknéval, kinek silány textilipari termékéhez a nem éppen veretes jellemet szokták hasonlítani. Füstölgök magamban én magam – hisz nem vagyok különb a vásznánál –, bennem is a kutyavér: magyar, oláh, szláv ökörség mindigre egy ökörség marad, csak az utóbbi kettő nem bosszant annyira. De mily jól ragadta meg az ember fia a hokit, mikor azt mondta, nem csak bot, anyuka... Bizony, bot és vászon. De nem csak bot és vászon. Zászló. Aki nem hiszi, kérdezze meg Kosztolányit. Ő magyar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?