BONTÁS

101 Reykjavik
(101 Reykjavík. szín. fel. izl. vígj. 90 p. 2000) R.: Baltasar Kormakur. Fsz.: Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason, Hanna María Karlsdottir, Baltasar Kormakur.
Mama kedvenc kisfia felnőne már, ezért hamarjában lefekszik anyja kedvenc barátnőjével (és szeretőjével), a leszbikus Lolával.

101 Reykjavik

(101 Reykjavík. szín. fel. izl. vígj. 90 p. 2000) R.: Baltasar Kormakur. Fsz.: Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason, Hanna María Karlsdottir, Baltasar Kormakur.

Mama kedvenc kisfia felnőne már, ezért hamarjában lefekszik anyja kedvenc barátnőjével (és szeretőjével), a leszbikus Lolával. Ez eddig szép, de hogy Lola teherhe is essen... Almodovar humora, Björk országából!

28 nappal később

(28 Days Later, szín. fel. ang. dráma 112 p. 2002) R.: D. Boyle. Fsz.: C. Murphy, N. Harris, Ch. Eccleston, B. Gleeson.

Maroknyi túlélő menekül a zombiktól elárasztott Londonból. Digitális kézikamerás horrorőrület a Trainspotting alkotóitól.

8 mérföld

(8 Mile, szín. fel. am. filmdr. 110 p. 2002) R.: C. Hanson. Fsz.: Eminem, B. Murphy, K. Basinger, M. Phifer.

Egy fehér repper a detroiti fekák között a hip-hop hőskorában. Tapintható szociomiliő, lakókocsifíling, torokszaggató rímpárbajok. És a lényeg: Eminem viszi a prímet. OSCAR 2003!

Agónia

(szín. szovj. hb. tört. dr. 152 p. 1981) R.: E. Klimov. Fsz.: A. Petrenko, A. Romasin, V. Line, A. Frejndlih, L. Sepityko.

A birodalom az összeomlás küszöbén. Homályos pópák kavarnak és szorongatják a cári családot. Már csak a merénylet segíthet!

Álmomban már láttalak

(Maid in Manhattan, szín. fel. am. vígj. 100 p. 2002) R.: M. Lawrence. Fsz.: S. Bullock, H. Grant, D. Haig

Egy önállótlan milliomos és talpraesett ügyvédnője eddig egymásra voltak utalva, most változik a helyzet. Van-e olyan, hogy már túl késő szerelmet vallani?

Az arany markában

(Posledná lúpež, szín. fel. am. krimi 111 p. 2001) R.: D. Mamet. Fsz.: G. Hackman, D. DeVito, D. Lindo, S. Rockwell.

Profi mackós visszavonulás előtt belekényszerül egy utolsó utáni balhéba. Mindenki mindenki ellen egy zsák aranyért – ebben a partiban nincs ezüstérmes...

Atomcsapda

(K-19: The Widowmaker, szín. fel. am.-ang.-ném. filmdr. 138 p. 2002) R.: K. Bigelow. Fsz.: H. Ford, L. Neeson, S. Spruell, P. Stebbings.

1961-ben a K-19 jelű szovjet atom-tengeralattjáró víz alatti Csernobilt adott elő. Hidegháborús izgalmak klausztrofóbiás katonadrámában, ruszki katonának maszkírozott Harrison Forddal.

Bánk bán

(szín. magy. operaf. 116 p. 2002) R.: Káel Csaba. Fsz.: Kiss B. Atilla, Marton Éva, Rost Andrea, Kováts Kolos.

Erkel Ferenc operájának első játékfilmes feldolgozása a legnagyobb magyar operasztárokkal és Oscar-díjas operatőrrel.

Bazi nagy görög lagzi

(Moja tučná grécka svadba, amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, R.: Joel Zwick, Fsz.: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Joey Fatone)

Duci, csúnyácska görög lány kivirágzik, és egy jóképű amerikai fiúval egymásba szeretnek. Bomba sikerű komédia arról, hogy ki-ki találja meg a párját, a hazáját és egyáltalán a helyét a világban.

Beszélj hozzá!

(Hovor s ňou, szín. fel. sp. filmdr. 112 p. 2002) R.: P. Almodóvar. Fsz.: J. Cámara, D. Grandinetti, L. Watling, R. Flores.

A nemek harcának spanyol mestere bizarr szappanoperát kerít egy ápoló, egy újságíró, egy női torreádor és egy sérült táncosnő köré. OSCAR 2003!

Bizsergés

(Druhá mladosť, szín. fel. am.–ang. filmdr. 112 p. 2001) R.: J. McKay. Fsz.: A. MacDowell, I. Staunton, A. Chancellor, K. Doughty.

Csók és könny: az angol vidéki iskola-igazgatónő kalandjai volt tanítványa körül, avagy Andy McDowell visszatér az esküvőkhöz és a temetésekhez.

Charlotte Gray

(Charlotte Gray, szín. fel. fr.-ang. filmdr. 121 p. 2001) R.: Gillian Armstrong. Fsz.: Michael Gambon, Cate Blanchett, Billy Crudup, Rupert Penry-Jones.

A második világháború díszletei között játszódó szerelmi háromszögtörténet, középpontban a kedvese után a harcvonalba induló elszánt medikával.

Chicago

(Chicago, szín. fel. am. mus. 113 p. 2002) R.: Rob Marshall. Fsz.: Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, John C. Reilly.

Láncos a sötétben, avagy Bob Fosse női börtönben játszódó musicaljének frenetikus filmváltozata egy szőke és egy barna revütáncosnővel, dörzsölt ügyvéddel, egy hatalmas néger mamával, sok fülbemászó dallal, káprázatos táncszámokkal és totális képorgiával. OSCAR 2003!!!

Chihiro szellemországban

(Sen to Chihiro no kamikakushi, szín. mb. jap. anim. 125 p. 2001) R.: Miyazaki Hayao.

Chihiro, a tízéves kislány egy gonosz boszorkány szolgálatába áll, hogy visszakapja disznóvá varázsolt szüleit. Berlini nagydíjjal jutalmazott anime-kaland – a legszebb mese A vadon hercegnője óta. Ehhez képest Harry Pótszer. OSCAR 2003!

Csajok a csúcson

(Baby to chcú tiež, szín. mb. ném. vígj. 90 p. 2001) R.: D. Gansel. Fsz.: D. Amft, K. Herfurth, F. Woll, A. Christ.

Három tizennyolc éves röplabdás lány orgazmusvadászaton. A Hangyák a gatyában stábjának filmje – ezúttal a gyengé(de)bb nem szemszögéből.

A dzsungel könyve 2.

(The Jungle Book 2.. szín. mb. am. rajzf. 80 p. 2002) R.: Steve Trenbirth.

Maugli visszatér a faluból a dzsungelbe, és vele együtt visszatér Balu medve, Bagira, a fekete párduc, a gonosz Sir Khán, és minden jópofa állatka a legendás rajzfilmből.

Eső

(Dážď, új-zélandi-am. filmdr. 92 p. 2001) R.: Ch. Jeffs. Fsz.: A. Fulford-Wierzbicki, S. Peirse, M. Csokas, A. Browning.

Alkoholista anya és kamaszlánya csendes gerillaharcot vív a jóképű jövevényért – a napfényes vakáció felett egyre sűrűsödnek a viharfelhők. Lírai elsőfilm a földgolyó túl-feléről, avagy nemcsak A gyűrűk ura készült tavaly Új-Zélandon. Ittas anya lolitás lánya esőfilmben fotóst fixíroz.”

Daredevil - A fenegyerek

(Daredevil. szín. mb. am. akcióf. 103 p. 2003) R.: Mark Steven Johnson. Fsz.: Colin Farrell, Ben Affleck, Jennifer Garner, Michael Clarke Duncan.

Rádioaktívan megvakult szuperhős akrobatikus trükkökkel üldözi a bűnt. Akciódús adaptáció egy kevésbé ismert képregényből.

Félholt

(Na pokraji smrti, szín. fel. am. akcióf. 91 p. 2002) R.: Don Michael Paul. Fsz.: Steven Seagal, Morris Chestnut, Ja Rule, Nia Peeples.

Az Alcatrazban napjainkban (!) játszódó börtönfilm Steven Seagallal. Aki azt hitte, hogy neki már semmi meglepetést nem képes okozni az akcióhérosz, az nagyot téved.

Fullasztó ölelés

(Swimfun, szín. fel. am. thrill. 85 p. 2002) R.: J. Polson. Fsz.: J. Bradford, E. Christensen, S. Appleby, K. Burton, D. Hedaya.

A Végzetes vonzerő fiatalokkal újraforgatott verziója. A középiskola büszkesége, a helyi csodagyerek összeszűri a levet a szűzies leányka álcáját magára öltő nőstényördöggel, és ezután pokollá változik az élete.

A Gyűrűk Ura – A Két Torony

(Pán prsteňov – Dve Veže, szín. am. fantasy 179 p. 2002) R.: P. Jackson. Fsz.: E. Wood, I. McKellen, V. Mortensen, L. Tyler, Ch. Lee.

Frodó és Samu Mordorba mentek, Szarumánt meg lenyomják az entek. Birnami erdő, egri csillagok, szigeti veszedelem. Klasszikusok új ritmusban. Az erdő legyen veletek!

Halj meg máskor!

(Dnes neumieraj!, szín. mb. ang.-am. akcióf. 132 p. 2002) R.: L. Tamahori. Fsz.: P. Brosnan, H. Berry, T. Stephens, R. Pike.

20. Bond-film, 40. évforduló! Ünnepi akciók Bond-idézetekkel, pörgős képeffektekkel és Madonna főcímdalával. Észak-koreai börtön, kubai génklinika, izlandi jégpalota, plusz egy forró és egy fagyos nő. Hmm!

Hallowen: Feltámadás

(Halloween: vzkriesenie, szín. am. horror., 85 p., R.: R. Rosenthal, Fsz.: Jamie Lee Curtis, Busta Rhymes, Tyra Banks, Katee Sackhoff, Brad Loree)

Hat fiatalnak egy éjszakát kell kibírniuk Hallowenben, Mayers nevű sorozatgyilkos szülőházában. A diákok többsége bulinak artja a játékot, csak Sara sejt valamit...

Harry Potter és a Titkok Kamrája

(Harry Potter a tajomná komnata, am. fantasy 161 p. 2002) R.: C. Columbus. Fsz.: D. Radcliffe, E. Watson, R. Grint, R. Harris.

A szemüveges varázslódiák és társai visszatérnek a második tanévre. Újabb rémisztő kalandok és újabb trükkinvázió.

Homok alatt

(Sous le sable, szín. fel. fr. filmdr. 90 p. 2000) R.: F. Ozon. Fsz.: Ch. Rampling, B. Cremer, J. Nolot, A. Stewart.

Tengerparti vakáción a középkorú házaspár. A férj úszni megy, de nem tér vissza. A feleség nem tud elszakadni az emlékétől, de egy délceg könyvkiadó révén elkezdi újra felfedezni szexualitását. A Szappanoperett és a Vízcseppek a forró kövön polgárpukkasztó rendezője ezúttal komoly filmet forgatott. Ózondús vízihulla hoppon marad.

Intacto

(Intacto, spanyol thriller, 2001., 108 p., R.: Juan Carlos Fresnadillo, Fsz.: Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela, Mónica López, Antonio Dechent)

Egy férfi, aki túlélte a koncentrációs tábort, és egy férfi, aki túlélt egy földrengést. Mindketten hálásak a sorsnak szerencséjükért. Ám a szerencsének egy árnyékos oldala is van...

Jégkorszak

(Doba ľadová, am. anim. 81 p. 2002) R.: C. Saldanha, Ch. Wedge.

Egy mammut, egy lajhár, egy kardfogú tigris és egy patkánymókus szövetkeznek, hogy egy eszkimóbébit visszajuttassanak szüleihez. Vidám és látványos, számítógép-animációs mese.

Kapj el, ha tudsz

(Chyť ma, ak dokážeš!, szín. mb. am. kalandf. 141 p. 2002) R.: S. Spielberg. Fsz.: L. DiCaprio, T. Hanks, Ch. Walken, M. Sheen, N. Baye.

Minden idők legpofátlanabb csekkhamisítójának igaz története a hatvanas évek stílusában, az ezredvég sztárjaival.

Két hét múlva örökké

(Dva týždne na zaľúbenie,, színes, amerikai film, 100 perc, 2002) R.: Marc Lawrence, Fsz.: Szereplők: Hugh Grant, Sandra Bullock, Alicia Witt, Dana Ivey, David Haig, Heather Burns, Robert Klein

Lucy Kelson ügyvédnő a környezet, a műemlékek és a polgári jogok védelmének megszállottja. George Wade (Hugh Grant) egy multinacionális cég egoista vezetője, munkája része, hogy pont ezeket a dolgokat semmisítse meg. A sors úgy hozza, hogy Lucy jól fizető állást kap George cégénél.

A kincses bolygó

(Planéta pokladov, am. rajzf. 95 p. 2002) R.: J. Musker, R. Clements.

R.L. Stevenson A kincses sziget című regénye cselekményének a világűrbe helyezett rajzfilm-verziója a hagyományos Disney-stílus jellegzetességeivel.

Kótyagos szerelem

(Opití láskou, színes, amerikai film, 2002, 89 perc), R.: Paul Thomas Anderson, Sz.: Adam Sandler, Emily Watson

Bekattant, puncs-szerelmes egyéneknek, pároknak kifejezetten ajánlott film.

A kör

(Kruh, színes, am. horror, 115 perc, 2002) R.: Rendezte: G. Verbinski, Fsz.: Martin Henderson, Naomi Watts, Brian Cox, Daveigh Chase, David Dorfman

Létezik egy videókazetta, amit ha megnézel, hét napon belül meghalsz. Rachel Keller kétségbeesett rohanásba kezd, hogy felderítse az álomszerű filmecske jelentését, eredetét. Úgy véli, hogy a rejtvény megoldásával talán elkerülheti az elkerülhetetlent. Egy igazi hátborzongató horror.

Lilo és Sticht – a csillagkutya

(Lilo & Stitch, anim. 85 p. 2002) R.: D. DeBlois, Ch. Sanders.

Lajka távoli rokona nem az űrbe készül, hanem onnan jött. De azért hazatelefonálna. Vagy legalább énekel – Elvis-nótákat...

Még egy kis pánik

(Analyzuj znova, am. vígjáték, 95 perc, 2002.) Fsz.: Billy Crystal, Robert De Niro

A Csak egy kis pánik folytatása, amelyben a gengszterfőnök viszatér pszichiáteréhez, akinek a segítségével tisztességes munkát keres.

A muskétás

(The Musketeer. szín. fel. am.-hol. kalandf. 104 p. 2001) R.: Peter Hyams. Fsz.: Catherine Deneuve, Mena Suvari, Tim Roth, Justin Chambers.

A legényke vitéz, a fogadóslány csinos, a királyné riadt, a három testőr vidám, a bíboros gonosz, de a feketeruhás még gonoszabb. Dumas Három testőrének kábé huszadik megfilmesítése (tényleg!), ezúttal a regény sztorijától kicsit távolabb, egy hongkongi akciómester koreográfiájával.

Naquoyaquatzi

(Naquoyaquatzi, am. film, R.: Godfrey Reggio, 2002., 89 perc)

Az utolsó 5000 év címszavakban, avagy hogyan győzött a természet felett a technika világa. Kellemes zene, gyönyörű képsorok.

Nemzetbiztonság Bt.

(National Security, szín. mb. am. krimi 90 p. 2002) R.: D. Dugan. Fsz.: M. Lawrence, S. Zahn, C. Feore, E. Roberts.

Fekete kópé, fehér zsaru vállt vállnak vetve a betörők és a korrupció ellen.

Az órák

(The Hours, szín. fel. am. filmdr. 114 p. 2002) R.: Stephen Daldry. Fsz.: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Ed Harris.

Mrs. Dalloway egy évszázada és három nő, akinek az életét a könyv döntően befolyásolta. Michael Cunningham regényének adaptációja a Billy Elliot rendezőjétől három keskeny ajkú színészkirálynővel. OSCAR 2003!

Senkiföldje

(Zem nikoho, szín. fel. bosnyák-belga-fr.-szlovén-ol.-ang. filmdr. 98 p. 2001) R.: D. Tanovic. Fsz.: B. Djuric, R. Bitorajac, F. Sovagovic, G. Siatidis.

Bosznia, 1993: egy bosnyák és egy szerb katona a harcoló felek közti aknamezőn reked. Sokszoros díjnyertes film. OSCAR-DĺJ 2002!

Solaris

(Solaris, színes am. dráma, sci-fi, 99 p. 2002.) R.: Steven Soderbergh, Fsz.: George Clooney, Natascha McElhone

Chris Kelvin (George Clooney) pszichológus mellett egy mentőakció során régen halott felesége (Natascha McElhoe) ébred. Kelvin érzi, hogy az őrület kerülgeti: azt már sejti, hogy mi végzett a többiekkel, de nem tudja, ő átvészeli-e épp ésszel a kalandot. És azt még kevésbé, hogy akarja-e...

Stuart Little, kisegér 2.

(Myšiak Stuart Little 2., gyerekf. 78 p. 2002) R.: R.: Minkoff. Fsz.: G. Davis, H. Laurie, J. Lipnicki.

A kis Stuart immár beilleszkedett: ebben a részben aprócska társa, a kismadár nyomába ered. Állati elmék, elmés állatok, látványos üldözés a Central-parkban – kedves nyári gyerekfilm.

A szállító

(Kuriér, fr.-am. krimi 94 p. 2002) R.: C. Yuen. Fsz.: J. Statham, Q. Shu, M. Schulze, F. Berléand.

Kriminek induló, akciómoziba torkolló film az alvilágnak dolgozó magánzóról, aki a véletlenek szerencsétlen egybeesése folytán megbízói első számú célpontjává válik. Luc Besson legfrissebb produkciója.

Szent Iván napja

(szín. magy. filmszat. 90 p. 2002) R.: Meskó Zsolt. Fsz.: Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Török Illyés Orsolya, Mácsai Pál, Básti Juli, Darvas Iván.

Lehet-e Hamlet a haknikirályból? Meddig egyensúlyozhatunk a művészet és a médiacirkusz között? Egy teljes nap korunk hősének életéből.

Szeretni bolondulásig

(Ľúbi ma, neľúbi ma, szín. fel. fr. thriller 92 p. 2002) R.: Laetitia Colombani. Fsz.: Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Isabelle Carre, Clément Sibony.

Audrey Tautou angyali mosolya mögött ezúttal ijesztő hajlamok rejtőznek. Virtuóz elbeszélői technikával előadott rémmese a szerelem sötét ösvényeiről.

Szívtiprók

(Pred svadbou nie, szín. fel. am. vígj. 123 p. 2001) R.: D. Mirkin. Fsz.: S. Weaver, J. Love Hewitt, R. Liotta, J. Lee, G. Hackman, A. Bancroft.

Anya és lánya gazdag pasikra specializált szélhámosok, akik utolsó közös bulijukon belefutnak néhány meglepetésbe. Kacagtató vígjáték az élet napos oldaláról.

Taxi 3.

(szín. mb. fr. akcióf. 90 p. 2002) R.: G. Krawczyk. Fsz.: S. Nacéry, F. Diefenthal, M. Cotillard, E. Sjöberg.

Még laposabb történet, még profibb látvány, még több humor: Luc Besson sikerfilmjének második folytatása.

Tesó

(szín. magy. vígj. 85 p. 2003) R.: Dyga Zsombor. Fsz.: Kovács Lajos, Welker Gábor, Schmied Zoltán, Elek Ferenc.

Civakodó testvérpár a békásmegyeri panelben: a lakás közös, de a nő nem lehet az. Zenei és filmes párbaj, egy szétvert autó, néhány ostoba félreértés és a Casablanca zárójelenete.

A tökös, a török, az őr meg a nő

(Le boulet, szín. fel. fr.-ang. krimi 107 p. 2002) R.: A. Berberian, F. Forestier. Fsz.: G. Lanvin, B. Poelvoorde, J. Garcia, D. Hounsou.

Marcona maffiózó és ügyetlen börtönőr Afrikában. Nyomukban a fél világ, el#ttük öt találat és még több mila...

Waterloo cseh módra

(Waterloo po česky, cseh film, 105 perc, 2002) R.: Vít Olmer, Fsz.: Jiří Krampol, Emília Vašáryová, Oldřich Vízner, Simona Chytrová, Eva Holubová, Jana Paulová, Oldřich Navrátil, David Suchařípa, Naďa Konvalinková, Svatopluk Schuler.

Öt rövid történet felfűzve egy színészre, a 21. századelő cseh frusztráltságáról. Finom humor, de az ég nem reng.

A zongorista

(The Pianist. szín. fel. ném.-fr.-ang.-len.-hol. filmdr. 148 p. 2002) R.: Roman Polanski. Fsz.: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox, Frank Finlay.

Wladyslaw Szpilman zongorista története, ahogy Varsóban bujdokolva túlélte a zsidóüldözést és a háborút. Polanski mester Arany Pálma-díjas alkotása. OSCAR 2003!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?