Bocskai életútja fotókon

Kassa. A számítógépet is segítségül hívta a Bocskai István erdélyi fejedelem „népszerűsítésére” kiírt nemzetközi fotópályázat győztese, a debreceni Károlyi Gábor, akinek képeit 185 beérkezett pályaműből ítélte legjobbnak a zsűri.

A díjnyertes pályamunkákA szerző felvételeA pályázat 78 alkotása július végéig Kassán is megtekinthető, méghozzá a lehető legjobb helyszínen, a Fazekas utcai Hóhér-bástya Galériában, néhány méterre a fejedelem egykori kassai „bázisától”.

Bocskai történelmünk elhanyagolt egyéniségei közé tartozik, nem övezi olyan tisztelet, mint Kossuthot vagy Rákóczit, annak ellenére, hogy szobra ma is ott áll Genfben a tíz legjelentősebb protestáns személyiség szobra között. Ezen a helyzeten igyekezett változtatni a debreceni Kölcsey Ferenc Megyei Közművelődési Intézet és a Hajdú-Bihar Megyei Fotóklub, amikor meghirdették a Kolozsvártól Kassáig Bocskai István nyomában című pályázatot, melyre bárki jelentkezhetett. A kezdeményezés célja a történelem, a földrajz és a fotóművészet összekapcsolása volt. Mivel Bocskai rövid élete során viszonylag sok helyen megfordult, több régióból is számítottak fotókra. Bár a vártnál kevesebb pályamű érkezett Romániából, még mindig nagyobb visszhangja volt a felhívásnak Erdélyben, mint Szlovákiában, ahonnan egyetlen fotót sem kaptak, annak ellenére, hogy Bocskai életének fontos szakaszai kapcsolódnak Kassához, Korponához, Eperjeshez és Bártfához. Célkitűzéseit annak idején leginkább Kassa polgárai támogatták, akik a rendi országgyűlés tárgyalásain is mellette álltak.

A kiállítás, amely eddig is több határon túli helyszínen, így Székelyhídon, Kolozsvárott, Csíkszeredán és Kézdivásárhelyen volt látható, Kassáról pedig a tervek szerint Eperjesre szállítják, a fotóművészet sajátos eszközeivel mutatja be Bocskai életútját, feltárva és dokumentálva annak állomásait. A képek mellé Papp Klára egyetemi docens írt történelmi összekötőt, értelmezve a bemutatott települések, események szerepét.

Vencsellei István, a Hajdú-Bihar Megyei Fotóklub vezetője, a kiállítás művészeti koordinátora szerint az anyagra a technikai és tematikai sokszínűség a jellemző, az alkotók átlagéletkora negyven év körül mozog, profi fotósok és amatőrök egyaránt megtalálhatóak köztük. A válogatásnál kizárólag esztétikai szempontok döntöttek. Az első helyezett alkotóról például kiderült, hogy először nevezett be történelmi témájú pályázatra, eddig elsősorban néptáncot fotózott, műszaki főiskolát végzett, jelenleg pedig informatikusként dolgozik.

A Kelet-Szlovákiai Múzeum fennhatósága alá tartozó Hóhér-bástya Galériában látható tárlat része annak a nagyszabású programsorozatnak, amelyet a Rákóczi-év keretében rendezett a megyei hivatal. Mivel a két történelmi személyiség hasonló célokért küzdött, a Bocskai-felkelés négyszázadik évfordulójára készült kiállítás a legjobbkor érkezett Kassára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?