Bob Dylan új lemeze a kritikusokat meggyőzte

Budapest. Immár tény és való: a boltokban Bob Dylan 44. sorlemeze, a Modern Times, amelyre az All Music Guide honlap kritikusai máris „ötöst” adtak.
Az albumot a folkrock nagy öregje turnézenekarával készítette. Szokás szerint énekel, szájharmonikán játszik, gitározik, s bevállalta a billentyűs hangszereket.

Budapest. Immár tény és való: a boltokban Bob Dylan 44. sorlemeze, a Modern Times, amelyre az All Music Guide honlap kritikusai máris „ötöst” adtak.

Az albumot a folkrock nagy öregje turnézenekarával készítette. Szokás szerint énekel, szájharmonikán játszik, gitározik, s bevállalta a billentyűs hangszereket. Az új lemezen a következő dalok hallhatók: Thunder On The Mountain, Spirit On The Water, Rollin And Tumblin, When The Deal Goes Down, Someday Baby, Workingman’s Blues 2, Beyond The Horizon, Nettie Moore, The Levee’s Gonna Break és Ain’t Talkin. A dalokat a múlt télen rögzítették. Az album Charlie Chaplin híres filmjét idéző címének ellentmondani látszik, hogy több dal a régmúltat idézi. Szerepel köztük Muddy Waters klasszikusa, a Rollin and Tumblin – természetesen Dylan saját modorában, vagy a Someday Baby, amelynek eredete egy másik nagyszerű blueszenészhez, Slim Harpóhoz kötődik. A Nettie Moore a 19. századi amerikai dalkincsből merít. Várható, hogy a lemez dalait hosszasan elemzik még a szakírók. Mint a honlap kritikusa írta, Dylan olyan folkzenész, aki a blues, a rock, a gospel stílusból is építkezik, ezért természetes, hogy ezek a stílusjegyek mind megtalálhatók új albumán.

A Modern Times de luxe kiadásban is eljut Dylan rajongóihoz. A CD mellé csomagolt DVD-n négy, a hanglemezen nem hallható dal található.

A 65 esztendős Dylan, aki 45 éve szerepelt először a széles nyilvánosság előtt, a langyos nyolcvanas évek után a kilencvenes évektől kezdve talált ismét magára. Soha nem vitte túlzásba a lemezkészítést, csak akkor vonul a stúdióba, ha összegyűlik az arra érdemes anyag.

Az előző lemeze, a Love and Theft 2001-ben jelent meg, előtte 1997-ben jelentkezett a Time Out of Mind című koronggal. Mindkettő a legteljesebb szakmai elismerést kapta, Grammy-díjat is nyert velük, s mindkettő a Billboard listájának élmezőnyébe került. A Columbia kiadó elnöke, Steve Barnett az új lemezről azt nyilatkozta, hogy az előző kettővel egységet alkot, trilógiaként kezelendő. Dylan olyan művész, akinek zenéje nem követ divatokat, trendeket, ugyanakkor a modern kultúra minden szintjére reagál – tette hozzá Barnett, akinek kiadója évtizedek óta Dylan lemezeinek kizárólagos megjelentetője.

Az új album producere maga Dylan volt. A lemezről egyébként egyes dalokat idő előtt „kiszivárogtattak” egy online adón, noha Dylan saját honlapján sem lehetett belehallgatni idő előtt. A rock énekes-költője a közeljövőben indul őszi turnéjára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?