Beszélj hozzám! Horrorszenzáció Ausztráliából

dd

Alig bejáratott nevekkel, influenszer-szervezőkkel, relatíve szerény szaldóval, szorongató sztorival és szörnyű szinkronnal érkezett meg hozzánk ez a film.

„Elmondom, mi ez az izé!” – egy jól lenyesett, bebalzsamozott kar. A Szent Bal. Talán egy valódi varázslóé, esetleg a szentségtelen szentléleké. Meglehet, magáé az örök ördögé. A gyehennából. Nem tudjuk meg, hogy' került a felebaráti társaság karmai közé, de nem is ez a lényeg. Kapcsolatot teremt a túlvilággal, csak marokra kell fogni. Szent szabályok szerint. Aki ezt megszegi… Miának (Sophie Wilde) sikerül. Először akaratlanul, majd pedig szántszándékkal. De jaj, minden késő, fogadott kis öccse veszve, gyilkosságba esve végső fejest ugrik az őrületbe.

Talán véletlenül túl sok altatót vett be? Körülötte izzik a világ. Fehéren, inkább feketén. Sötéten. Édesen és keserűn. Depressziós és magányos, éldegél, bele a nagy kisvilágába, de mintha nem ő ülne a volánnál. Mintha nem is létezne. Mint pályatársainak többségénél, nála is félremehetett a serdülés.

Ő is csak játssza a havert. A fogadott nővére is csak egy sótlan spiné. Így találja meg és be a szeánsz, melyből megszállás lesz. Keretek között a kertek alatt. A legmélyebb gyász szívszorító szenvedése nyitva hagyja a halottak birodalmának ajtószárnyait. A szertartás általa ver éket a szellem- és a való világ között. Ez lehet a hagyatéka, a jussa. Örökség helyett ökörség. De ideig-óráig működik. Horrorfilmnek szánt szerepét teljesíti: rémít, ijeszt, félelmet okoz, zsigerig hatol, borzongat, meglepően kevés zsánerklisével. Míg kitart a bizarr fantasztikum.

Aztán panaszra kell nyitnom a számat: érkeznek a klisék, koppintások, közjátékok. Persze még így is bőven több, mint bűnös élvezet. Az elsőfilmes, YouTuber ikerpár (Danny és Michael Philippou), a szellemekkel suttogó duó debütálása, melyet rendezés helyett szerintem inkább összerakhattak/ránthattak. A RackaRacka-csatorna spirituszával, bő nyállal, új vérrel. Színjátékuktól, mint egy visszatérő rémálomtól, kiráz a hideg. Véresen robog. Rohan. És rohad. Kell ennél több egy rémfilmtől?

Az általában kedvező értékelés (nálam erős(en) közepes) és a munkabérek mutatója (főleg a Barbenheimer-érában) mindenképpen folytatást ígér, mely a fentiek előzménye lehet. Már a munkacíme is ismert: Talk 2 Me. Efelől a függetlenektől függetlenített stúdió (A24) kezeskedik. Kéz alatt. Ha csak megközelítik a találóan tálalt lezárást, talán Pedro Almodóvart is megidézhetik.

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?