Bemutatkozott a Bázis mint kiadó

dd

Megjelent a Bázis - Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában első saját kiadású könyve. A versantológia, amelyet Németh Zoltán szerkesztett, a Természetes vadság címet kapta.

Ez egyúttal a Bázis-könyvek 20. darabja is. A tagok ugyanis feltüntethették a Bázis nevét más kiadók által megjelentetett köteteik impresszumában, és sokan kívánták ily módon reklámozni az egyesület.

Németh Zoltán költő és irodalomtudós előszavában ez áll: 

Az antológia olyan válogatás, amely a legváltozatosabb formákban képes megjelenni, regionális, nemzeti, poétikai és csoportstratégiákat felmutatni, gyakran magának az antológia műfajának az értelmetlenségét, csődjét bemutatni. A Természetes vadság azáltal értelmezi újra az antológiának mint könyvtárgynak a lehetőségeit, hogy a képzőművészet eljárásait adoptálja. Ez itt egy szokatlan verskiállítás.
A kötet szerkesztője a kurátor szerepét tölti be, aki egy jól körülhatárolható koncepció mentén a kortárs irodalom azon szövegeiből válogatott, amelyeket az elmúlt évek magyar irodalmának jelentős vonulatába tartozónak tekint. A cél tehát kettős. Egyrészt felmutatni, megmutatni, részleteiben, sokszínűségében, változataiban egy lírai beszédmódot, stratégiát, másrészt dialogikus viszonyba állítani a válogatásban szereplő műveket.…

A kötetben a következő költők versei kaptak helyet: Tóth Kinga, Csehy Zoltán, Nagy Márta Júlia, Juhász Katalin, Pénzes Tímea, Kabai Lóránt, Gyurász Marianna, Mellár Dávid, Hajtman Kornél, Gužák Klaudia, Veres Erika, Korpa Tamás, Nagy Hajnal Csilla.
A rendhagyó alakú borítót Juhász Rokkó tervezte, a nyomdai előkészítés szintén az ő munkája.

A kötet a Családi Könyvkubban rendelhető meg a következő címen: https://konyvklub.sk/termeszetes-vadsag

A Bázis az autonóm, független és szabad irodalom, művészet és tudomány képviseletében létrejött egyesület. Tagjai költők, próza- és drámaírók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok, képzőművészek, színészek, filmrendezők, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet reprezentációjára vállalkoznak. A Bázis célja, hogy lehetőséget nyújtson az együttgondolkodásra, a szakmai munkára, hogy tagjai inspirációt nyerjenek, egyéni lehetőségeik megsokszorozódjanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?