Behálózva az idegenséggel

Szabó Ottó képzőművész Tessék belépni című térgrafika-installációja fogadta a Gútai Művelődési Központ előtti téren az érdeklődőket. Ezzel nyílt meg a III. Meteorit Nemzetközi Művészeti Fesztivál, melynek műsorában színházi előadások, koncertek és kiállítások szerepelnek.

Szabó Ottó térgrafika-installációja zenei futamokkalA szerző felvételeTessék belépni, invitál a cím – ahhoz ugyanis, hogy a közönség ne csak befogadóvá, hanem aktív részesévé váljon a történetnek, be kell lépnie az egyes műalkotásokba; belülről kell felfedeznie, megismernie, részesévé kell válnia.

Szabó Ottó egyéni tárlaton is bemutatja műveit.

A kiállítások közül kiemelendő a Lengyel Kulturális Központ Lengyelek, szlovákok, csehek és magyarok című kiállítása, amely e nemzetek 1950 utáni kapcsolatait tárja elénk.

A művelődési ház körtermében az európai hírű chrudimi Bábmúzeum cseh népmesei kiállítása tekinthető meg.

A fesztivál megnyitóján részt vett Janet Livingstone, a Közép-Európai Alapítvány képviselője, Szabó József, a Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, valamint Horváth Árpád Gúta polgármestere és néhány önkormányzati képviselő.

Janet Livingstone az alapítvány nevében megköszönte a Meteorit fesztivál adta lehetőségek biztosítását: „Az egész gyermeket kell tanítani. Az eszét, hogy fejlessze a szervezési képességeit. A lelkét, hogy képes legyen érezni, és nem utolsósorban fontos, hogy ügyes kezei legyenek, melyek mesés világot lesznek képesek teremteni” – mondta.

Szabó József Heizer Antal magyar nagykövet üzenetét tolmácsolta a fesztiválozóknak. Elmondta, hogy szükséges a másság bemutatása, eltűrése és tisztelete, mely a tolerancia egyik alapköve. Ellenpéldaként felhozta az utóbbi idők eseményeit. „Jelenkori világunkban egyre nagyobb méreteket öltenek a rasszista, xenofób megnyilvánulások. Sok olyan esemény történik, mely kétséget ébreszt bennünk. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a maga eszközeivel kell fellépnie az egyre elharapózó, nemzetiségek közti viszálykodások ellen. ĺgy tesz a kultúra is. Ez a fesztivál a mondanivalójával a politikai törekvéseket segíti elő”.

Horváth Árpád polgármester a kezdeményezést méltatta. Elmondta, hogy ezzel a fesztivállal a város kulturális élete kiszabadul az igénytelenség és a dilettantizmus öleléséből, az előadások ráébresztenek olyan tulajdonságokra, amilyeneket eddig nem vettünk észre. „Még ha néha elmerülünk is a többnyelvű előadások bábeli zűrzavarában, akkor is elér hozzánk annak üzenete. A gesztusokon keresztül. A Down-kórosokat nézve eszünkbe jut, hogy a bohóc álarca mögött észszerűség rejlik, hogy a legnagyobb káoszban is rendet találunk, az őrületben ott lapul a józanság, és fordítva. Csontos Róbert biztos kézzel és bámulatos rutinnal választja meg a színdarabokat, melyek ráébresztenek rég elfeledett tulajdonságainkra. A művészet összehozza az embereket. Ennek a fesztiválnak köszönhetően Gúta a régió kulturális gyöngyszemévé válhat” – mondta a polgármester.

Ezt követően került sor Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájának sajátságos feldolgozására, melyet egy erre az alkalomra összeállt nemzetközi színházi társulat vitt színpadra. A vígjáték érdekessége, hogy egyszerre hallható a szövege magyar, cseh, szlovák, lengyel és angol nyelven. A cselekmény egy luxusbárban játszódik, ám nem a helyszín a lényeg, hanem az emberek egymáshoz való viszonyulása; a kapcsolataikért, a céljaikért és a vágyaikért folytatott küzdelmeik és végső megtisztulásuk. A darab a szerelemről, a házasságról, az akadályok leküzdéséről szól. „Ha mi árnyak nem tetszettünk, gondoljátok, s mentve tettünk: Hogy az álom meglepett, S tükrözé e képeket” – üzeni a darab, s ennek valós álomvilágába lépve az ember lelkében és szívében felserken a tolerancia. A produkciót Budapesten, Pozsonyban, Kassán, Prágában, Varsóban, Wroclawban, Bécsben, és Amszterdamban is bemutatják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?