Kultúra

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi

Tárca a Szalonban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. szeptember 27. 17:10

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi
- Fotó: Shutterstock

Régebben azt gondoltam, hogy a rossz dolgok természete egyedi, hogy csak a jó univerzális, a rossznak meg biztosan megkülönböztethető arcai vannak, felismerhető, megjegyezhető, összetéveszthetetlen profillal. Azt gondoltam, hogy eltéveszthetetlenek a kontúrjai, élesen kirajzolódnak az igazság, méltányosság, morál (ésatöbbi, ésatöbbi) mindent beragyogó fényében, hogy elég nyitott szemmel járni, hogy mindig, minden esetben fel lehet mutatni, sőt, rá lehet mutatni. Hogy a rossz mindig, mindenkor látványosan manifesztálódik. Hogy a jó és rossz közötti különbség mindig, mindenki számára egyértelmű, s mivel mindenki számára egyértelmű, lényegében csupán választás kérdése. Hogy egy ember vagy jó, vagy rossz, egy döntés vagy igazságos, vagy nem. S hogy a személyes bátorság mindig, mindenkor fényes páncélt ölt.

Azt is gondoltam (sokáig), hogy az igazság mindig győz. Meg azt is, hogy a jó és az igazság, a rossz és az igazságtalanság feltétlenül kéz a kézben járnak. Hogy az igazság győzelme csak jó dolgokhoz vezethet, leng majd az ért kalász, ragyog a szellem napvilága. Hippi lelkem virággal integet.

Meg azt is gondoltam (de tényleg), hogy az igazság mindig egyszerű és átlátszó, olyasmi, amiben nincs helye a nézőpontoknak, nézőpontoktól függetlenül érvényes, időn és téren túl, mindig, mindenhol egyformán.

Most meg már nem gondolom ezt. Az igazság többnyire se nem egyszerű, se nem átlátszó. Van, hogy fényesen világít, de van, hogy rejtőzködik. Hogy úgy kell kibányászni a látszatok és félreértések, szándékos hazugságok és véletlen megtévesztések rárakódott rétegei alól. A félrecsúszott jó szándék rózsaszín nyálkájából. A kímélet vagy a félelem, a gyanakvás és az önvédelmi ösztönök árnyékos zugaiból. A szalagcímekből táplálkozó jólértesültség illúziójából, a meg nem értett szavak fel sem fogott jelentéseiből. Olyan is van, hogy nem lehet. Hogy a hozzáférési, helyreállítási, megtisztítási igyekezet kudarcot vall. Hogy annyira összetett vagy annyira szubjektív, hogy kizárólag bennünk létezik. Külön-külön, kinek-kinek a saját igazsága.

Régebben, amikor még mindenféle dolgokban hittem, azt gondoltam, nincs két olyan eltérő nézőpont, amit kellő energiabefektetéssel (beszélgetés, tájékoztatás, érvelés, vita, magyarázat) ne lehetne közelebb hozni egymáshoz. Meg azt is, hogy mindig, mindenkinek igazat kell mondani. Hogy az igazság kimondása feltétlenül jó, és mindenki áhítozik az igazságra. A fene se gondolta („gondolta a fene”), hogy ez a nézőpont-dolog ekkora erővel bír. Hogy hazugsággá teszi az igazságot, jónak festi a rosszat. Hogy az igazság lehet választott oldal kérdése. Ki melyik oldalon áll. Hit kérdése. Ki miben hisz. Rendszer kérdése. Mi fér bele és mi nem az adott rendszerbe. És ez az igazán rossz. Ez az utóbbi. A rendszerszinten jelentkező hazugság.

A rendszerszinten jelentkező hazugság kifinomult és összetett. Elemei logikusan illeszkednek egymáshoz. Sosem harsány és látványos, ezért nehéz felismerni. A rendszerszinten jelentkező hazugságok előbb-utóbb az egész rendszert deformálják, mert fokozatosan alakítják át maguk körül a mátrixot. Egy-egy újabb elemét kapcsolva magukhoz, egész szekvenciákat értelmeznek át.

A folyamat eleinte lassú és szinte észrevehetetlen. Felfedezése munkaigényes, nyomon követése unalmas. Sokszor egyhangú és reménytelen. Állandó figyelmet igényel, és ritkán nyújtja a látványos gesztusokban való feloldódás örömét. Ha a hazugság rendszerszintre lép, akkor valamit nagyon benéztünk (édes feleim). Általában apróságnak tűnő dolgokat, de sokszor (és sokan). Nem végeztük el a ránk bízott feladatokat. Mondjuk nem olvastuk el a véleményezésre küldött anyagot. Vagy összevissza szavazgattunk dolgokról, anélkül, hogy megértettük volna, miről van szó. Jednababapovedala információk alapján döntöttünk. Vagy: ugyanez a magánélet vonatkozásában. Nem néztünk szembe önmagunkkal. Nem számoltunk le az illúzióinkkal, nem vetettünk számot a körülményeinkkel. Satöbbi. Szóval nem végeztük el, amit kellett, ott, ahol kellett.

A hazugságok rendszerszintre lépésének megakadályozása a szürke hétköznapok össznépi tevékenysége. Kinek-kinek a maga helyén. Ezért (is) ennyire nehéz. Mert először a saját helyünket kell hozzá megtalálni és a saját feladatunkat megérteni. Mert csak utána lehet elvégezni. Mert a rendszerszintű hazugság az én el nem végzett feladatommal kezdődik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

sárgarépa

A gyökérzöldségek és betakarításuk

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.