Az orrvérzés

Unoka jeligére: „12 éves kislány unokánknak elég gyakran van mandula- vagy légcsőgyulladása. Ami bennünket megijeszt, hogy sokszor elindul az orra vére. Az orvos azt mondja, hogy hagyjuk, hadd csorogjon, majd eláll magától. Ez így is van.

Unoka jeligére: „12 éves kislány unokánknak elég gyakran van mandula- vagy légcsőgyulladása. Ami bennünket megijeszt, hogy sokszor elindul az orra vére. Az orvos azt mondja, hogy hagyjuk, hadd csorogjon, majd eláll magától. Ez így is van. Csak azt szeretnénk tudni, hogy mi lehet ennek az oka, s hogy nem hat-e károsan az egészségére.”

Az orrvérzés gyakori jelenség, és nagyobb ijedelmet is okozhat még abban az esetben is, he nem túl nagy a vérveszteség. Gyakorisága az orr nyálkahártyájának anatómiai szerkezetéből adódik. Ez a nyálkahártya rendkívül bő vérellátású, aprócska erek szövevényéből áll. Legsérülékenyebb az orrsövény elülső harmadának nyálkahártyája. Az orrvérzést kiváltó okok lehetnek helyi vagy pedig általános jellegű betegségek. Az esetek döntő többségében az orrvérzést a nyálkahártya helyi ingerlése okozza. Ez lehet mechanikus sérülés, vegyi anyagok ingerlő hatása, sőt a nem kellően párás levegőjű lakásokban a nyálkahártya szárazsága is. Az alacsony légnyomás (hegyekben) szintén kiválthat orrvérzést. Általános betegségek tüneteként legvalószínűbb megfázás vagy influenza következtében. Ilyenkor a gyakori orrfúvás a megduzzadt, vérbő nyálkahártyán vérzést idézhet elő. Ez a fajta orrvérzés nem túl intenzív és nem tart sokáig. Felnőtt korban az orrvérzés gyakori kísérő tünet a magas vérnyomásban vagy érelmeszesedésben szenvedők között is. A C- és K-vitamin hiánya is előidézhet orrvérzést. Kevésbé gyakori, de súlyosabb kiváltó okok lehetnek a vérképző szervek betegségei is (leukémia, hemofília stb.)

Az orrvérzés az esetek többségében néhány perc alatt orvosi beavatkozás nélkül is elmúlik. Elsősegélynyújtás keretén belül a legfontosabb tennivaló a légutak tisztántartása – hogy a beteg levegőt kapjon –, és a vérzés elállítása. Fontos, hogy a beteg ne feküdjön le, ne hajtsa hátra a fejét, mert így a vér hátracsorog, és lenyelve a gyomorba kerül. Ez hányást idézhet elő. A beteget ültessük le úgy, hogy a feje inkább előredőljön. Hagyjuk, hogy a vér előrecsorogjon. Ha a nyak körül szűk a ruha, lazítsuk meg. A vérzés elállításához illesszünk az orrpitvarba egy darabka gézt vagy vattacsomót. Esetleg az orrcimpák két ujjal történő összeszorítása is eredményes lehet. Az erek összehúzódását elősegíti a tarkóra és a homlokra helyezett hideg borogatás.

Bár az orrvérzés ritkán jelez nagy bajt, mégis érdemes a fül-orr-gégész szakorvost felkeresni, főleg, ha a vérzés túl heves és gyakran ismétlődik. A pontosan meghatározható helyű vérzéseket a szakorvos a nyálkahártya helyi, pontszerű égetésével állíthatja el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?