Az őrlődés eredménye

<p>Idén ismét A Dal című nagyszabású tévéműsorban választják ki az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi indulóját. A szakmát és a közönséget egyaránt megosztó összeurópai rendezvénytől akár elvonatkoztatva is kezelhetjük a show-t. A felhozatal gazdagítja a magyar zenei életet, a beválogatott harminc szerzemény közül jó néhány biztosan sláger lesz.</p>

PUHA JÓZSEF

Így volt ez tavaly is. A magyar X-Faktor második sorozatában megismert Gyurcsík Tibor pályafutása első nagy slágere lett a versenybe benevezett Back in Place című dal és annak Mozi szélesvásznon című magyar változata. Az egyre népszerűbb dunaszerdahelyi énekes ezúttal is szerencsét próbál. A holnapi műsorban szerepel.

Nem lepett meg, hogy újra indulsz.

Az Örök harc című dalom nem a fesztiválra íródott. A versenyszabály kimondja, hogy a benevezett szerzemény nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2012. szeptember 1. előtt, s mivel az enyém szeptember után készült el, úgy döntöttünk, jelentkezünk a műsorba.

Pedig fogadni mertem volna, hogy a fesztiválra íródott.

Gundel Takács Gábor is azzal viccelődött A Dal hivatalos megnyitóján, hogy a verseny mostantól bizonyára örök harc lesz az életemben. A szövege másról szól, egy belső őrlődés eredménye. Mindannyiunk környezetében vannak olyan emberek, családtagok, ismerősök, akik a kelleténél jobban beleszólnak a dolgainkba.

A pályafutásodba vagy az életedbe szólnak bele?

A kettő szorosan összefügg. Gépészmérnök vagyok, és néhányan nehezen fogadják el, hogy a szakmámat egyelőre nem gyakorlom, inkább zenei vonalon próbálkozom. Jobban szeretnék, ha egy asztal mögött dolgoznék. Bár a kettő nem zárja ki egymást, de most inkább a zenei pályámra összpontosítok. Úgy érzem, azon nagyobb sikerek várnak.

Azért kell a biztos háttér. Manapság nem könnyű zenészként érvényesülni, nehéz bekerülni az élvonalba, és még nehezebb ott maradni.

Nekem szerencsém van. Olyan emberek vesznek körül, akik jó irányba viszik a karrieremet. Lépcsőfokonként haladok felfelé. Igaz, csak jó egy éve vagyok a zeneiparban, s igazság szerint még keresem önmagamat.

A tavalyi A Dal egyik nagy nyertese vagy. A Mozi szélesvásznon sláger lett.

A közönség a magyar X-Faktorban ismerhetett meg, és a műsor után nem sokkal láthatott A Dalban. Hatalmas drukk volt bennem. Miután az X-Faktor élő show-iból elsőként kellett távoznom, kaptam még egy esélyt, hogy megmutassam magam. Tudtam, ha nem sikerül, nincs tovább, véget ér az, amiért oly sokat küzdöttem. Nagy megtiszteltetés és öröm volt számomra, hogy a nézők bizalmat szavaztak, s zöldfülűként bekerültem a nyolcas döntőbe. Amikor kiderült, hogy csak pár szavazattal maradtam le a négyes mezőnyről, az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Bosszantó volt, hogy kevésen múlott, de hihetetlen, meddig eljutottam.

A mostani dalodat is, akárcsak az előzőt, neves szerzők írták.

Zenéjét Vödrös Márton és Horváth György komponálta. Szövegét az Anti Fitness Club frontembere, Molnár Tamás írta. Megosztottam vele az őrlődésemet, és nagyon eltalálta, mire gondoltam. Az eredeti dalban van egy angol rapbetét. Mivel a mostani szabályok szerint a válogatóba kizárólag magyar nyelvű felvételt lehetett nevezni, felmerült, hogy kivesszük belőle a rapet. Azzal be is fértünk volna a megadott három percbe. Aztán mégis úgy döntöttünk, inkább máshol rövidítünk rajta, marad a rap, és felkértük Geszti Pétert, hogy írja meg a magyar verziót. Vele is közöltem, miről szóljon. Abban a változatban, amit a versenybe beadtunk, Vödrös Marci rappel. Ő nem rapper, picit tartottunk attól, hogy ezen csúszunk el. Az új verzióban Patkó Janka hallható. Az ilyen változtatások megengedettek. Ha kijutnék Malmőbe, akkor az angol rappel adnánk elő, jönne velem Johnny K. Palmer.

A kijutás a cél? Még a tavalyitól is jóval erősebb a mezőny.

Nem feltétlenül a kijutás a cél. Lehetőséget adunk a dalnak, hogy megmérettesse magát. A legjobb harmincban már ott van. A szakmai zsűri tehát jónak találta. Holnap előadom egy olyan műsorban, melyet az előrejelzések szerint több mint egymillió néző figyel. Jó lenne a tavalyihoz hasonló sikert elérnem. Vagy picivel nagyobbat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?