Az Ördögűző máris hódít

Kinek mi tetszik. A hétvégén Amerikában volt választék bőven. A többi között az Ördögűző, a Halál, a Ragadozó, a Neveletlen hercegnő, a Mandzsúriai jelölt és a cápák acsarkodtak egymás ellen több-kevesebb sikerrel, hogy elnyerjék a pünkösdi királyság átmeneti kegyeit.

A kénkőtől bűzlő patás fenevad üldözése még mindig meglepően sokakat érdekel. Az e heti tengerentúli jegyeladási statisztikák alapján a Warner Bros.-nak lett igaza, amikor leforgatta az Ördögűző: A kezdet című produkciót. Az Ördögűző előzményeiben Marrin atya (Stellan Skarsgard) a II. világháború után előbb Afrikába, majd démonai elől szülőföldjére, Hollandiába menekül, ahol egy bizánci templom ásatásán szembetalálja magát a Gonosszal. A produkció forgatása 20 millió dollárba került, ami csaknem megtérült az első héten, hiszen 18,2 millió dollárt hozott.

A Paramount Without a Paddle című kalandos vígjátéka is friss erővel látott neki a listamászásnak, és a második helyig vitte jószerencséje. A Matthew Lillard, Dax Shepard és Seth Green közreműködésével kevesebb, mint 20 millió dollárból készült darab 13,7 millió dollárt keresett.

Úgy kellett a Disneynek az Eljegyzés a kastélyban – Neveletlen hercegnő 2. sikere akárcsak egy falat kenyér – a 80 nap alatt a Föld körül és A Falu csúfos bukása után. Bár a népszerűségi index esést mutat, akkor is tagadhatatlan, hogy érkezett az alkotókhoz 13,2 millió vérpezsdítő-utánpótló dollár, és két hét alatt így immáron 61,4 millió dollárt tudhatnak a magukénak. Már megérte nekik.

Az Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen viszont mélyrepülésbe kezdett. A múlt heti bajnok a 67,4%-os eséssel még így is képes volt a negyedik helyet elcsípni, de a Fox minden bizonynyal borogatásért kiált a 12,5 millió dolláros, soványka bevétel láttán.

Az ötös toplista zárója, ám egyben valódi győztese a Lions Gate Films: kevesebb mint 500 ezer dollárból (!) olyan filmet rittyentettek, amely harmadik vetítési hetén már 14,8 millió dollárnak örvendhet. Az Open Water körül a sajtó és a közvélemény is akkora felhajtást csapott, amekkorát csak óriási reklámkampánnyal lehetne elérni. Ügyes. Az alkotók tudták, mihez kell nyúlni. A pszicho-horror tulajdonképpen egy a tenger közepén ragadt házaspár valóság showja, a hegyes uszonyú ragadozók között valóban a lét a tét. A Blair Witch Project-szerű stílus és a Spielberg által 1975-ben ránk szabadított cápa-mánia együttesen hat az idegekre és jótékonyan a nagy kasszírozásra.

A Tom Cruise és Jamie Foxx thriller, a Collateral – A halál záloga (hazai bemutató: október 21.) harmadik hétvégéje után 70,1 millióval a hatodik, a Universal Bourne-csapdája 150,6 millió dollárral a hetedik. Volt idő, amikor ezek az alkotások jobb napokat láttak, de csillaguk tagadhatatlanul leáldozóban van. Sokkal rosszabbul járt a per pillanat nyolcadik helyen veszteglő Denzel Washington mint A mandzsúriai jelölt. Sosem tornázta magasra magát, talán az olimpiai események fúrták meg sikerét olyannyira, hogy egyelőre annyira veszteséges, hogy nem térítette vissza még a ráfordított produkciós és marketingköltségeket sem. Shyamalannal kézen fogva búslakodhatnak, A Falu is alaposan pórul járt, most a kilencedik valamivel több, mint 107 millió dollárral.

Zach Braffel sem valószínű, hogy madarat lehetne fogatni örömében. A Lions Gate berkeiben a Garden State-tel debütáló direktor 6,7 millió dollárral indított. A 2 és fél millió dolláros költségvetéshez képest remek, de vajon feltűnik-e majd azoknak, akiknek kell a tizedik helyen? (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?