Az „ora et labora” jegyében

Kisudvarnok. Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál: a bencés szerzetesrend jelmondata volt a címe a Gábriel Polgári Társulás szombaton Kisudvarnokban rendezett műveltségi vetélkedője döntőjének.

Kisudvarnok. Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál: a bencés szerzetesrend jelmondata volt a címe a Gábriel Polgári Társulás szombaton Kisudvarnokban rendezett műveltségi vetélkedője döntőjének. A versenyt a társulás 2002 szeptemberében hirdette meg, a döntőt hét írásbeli forduló előzte meg a Remény katolikus hetilap hasábjain, célja a középkori szerzetesrendek megismertetése volt. A döntőre azok a csapatok nyertek meghívást, akik a levelező verseny feladatait maradéktalanul megoldották. A középiskolások részvételének feltétele egy pályamű beküldése volt.

Az alapiskolás csapatok a döntőn egy-egy történelmi kor jeles személyiségéről, eseményéről adtak elő jelenetet. Ezt követte a Hova tovább vetélkedő, illetve a Csalóka játék, ahol három felolvasott történetről kellett eldönteniük, melyik a helyes. Míg az alapiskolások ily módon mérték össze tudásukat, addig a középiskolások pályamunkáikat mutatták be, s a magyar alapítású pálos és a Szent Domonkos által létrehozott domonkos rend képviselőinek segítségével nyerhettek betekintést a szerzetesek életébe és ismerkedhettek meg a rendek küldetésével.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően (1. Szamaritánusok csapata – Somorjai baráti társaság, 2. Középkori lelkek – Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola, 3. Nagyboldogasszony csapata – Gútai Egyházi Iskola) a nagymegyeri Bárka énekkar vezetője beszélt a gregorián kialakulásáról, jelentőségéről, valamint bemutatót tartottak a gregorián zene világából.

A verseny résztvevői könyvjutalomban részesültek, és meghívást kaptak a társulás által szervezett nyári táborba. (ajpek)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?