Az önkéntes nyugdíjbiztosítás is csökkenti az adót

Az alkalmazottak az adóalapjukat a nyugdíjbizto-sítási rendszer 2. pillérébe befizetett önkéntes összegek-kel is csökkenthetik. Így az adóalap 2 százalékának meg-felelő részt, idén legfeljebb 1029,60 eurót lehet leírni.PéldaKovács Erzsébet például él ezzel a lehetőséggel.

Az alkalmazottak az adóalapjukat a nyugdíjbizto-sítási rendszer 2. pillérébe befizetett önkéntes összegek-kel is csökkenthetik. Így az adóalap 2 százalékának meg-felelő részt, idén legfeljebb 1029,60 eurót lehet leírni.

Példa

Kovács Erzsébet például él ezzel a lehetőséggel. Alkalmazottként dolgozik, és 2016 júniusától úgy döntött, a 2. pillérbe a törvényben előírt járulék mellett önként is befizet bizonyos összeget. A munkaadójával megegyezett, hogy havonta 15 eurót levonnak e célból a béréből, s átutalják az illetékes magánnyugdíjpénztárban vezetett számlájára. A nyugdíjpénztárral megállapodott, hogy a rendszeres havi 15 eurón kívül időnként rendkívüli befizetéseket is végrehajthat.

2016 végén Erzsébet megkérte a bérelszámolóját, hogy előzetesen számolja ki az adóalapját, s az eredmény 8000 euró volt. 2016 júniusától decemberig a munkaadója 7 x 15 eurót vont le a béréből, s összesen 105 eurót átutalt a 2. pillérbe. Erzsébet az adóalapjából 2%-ot írhat le, ami a 8000 euróból számítva 160 eurót tesz ki. Még tavaly decemberben úgy döntött, teljes mértékben ki akarja használni ezt az adókedvezményt, ezért az év végén élt a rendkívüli befizetés lehetőségével, s a magánnyugdíjpénztárban vezetett számlájára átutalt rendkívüli befizetésként 55 eurót. Ezzel teljes mértékben kihasználja a törvényben biztosított lehetőséget, és a 160 eurót (105+55 euró) leírhatja az adóalapjából.

Akinek van kiegészítő nyugdíjbiztosítása, azaz a nyugdíjrendszer 3. pillérébe is rendszeresen utal át bizonyos összeget, az ide befizetett tételekkel ugyancsak csökkentheti az adóalapját – így összesen 180 eurót lehet leírni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?