Az ő felkelésük: sztárokból partizánok

<p>Mai hősök szerepeltetésével mutatja be a szlovák nemzeti felkelés hétköznapi hőseit a szlovák közszolgálati televízió. Az én felkelésem című projektbe hat híresség kapcsolódott be, köztük a galántai Kovács Kid Tamás ökölvívó.</p>

BŐD TITANILLA

Mennyit tudnak a mai fiatalok a szlovák nemzeti felkelésről? Hetven év távlatából hogyan lehet megragadni a mai generáció figyelmét, hogy ez az esemény ne merüljön feledésbe? Ezek a kérdések foglalkoztatták Martin Markót, Az én felkelésem projekt ötletgazdáját.

Mai sztárok régi hősök bőrében

„Felméréseket végeztünk, kérdőíveket osztottunk ki, hogy megtudjuk, kik azok, akikre a mai fiatalok felnéznek. A projekt résztvevőit nem mi választottuk ki, hanem a célcsoport, amelyet meg szeretnénk szólítani. Ők a sportolókat, az énekeseket, a színészeket istenítik, ezért arra gondoltunk, ha fogyasztható formában, népszerű személyiségek közreműködével mutatjuk meg a szlovák nemzeti felkelés egyes epizódjait, arra talán a fiatalok is felfigyelnek” – magyarázta Martin Marko.

Így született meg a hat rövidfilm, mely egy-egy hétköznapi hős történetét mutatja be, például a 21 éves Milanét, aki szeretett verseket írni, a 39 éves Zoltánét, aki orvosként a sérült partizánokat látta el vagy a 24 éves Mártáét, aki szakácsnőként élelmet hordott a felkelőknek.

A kisfilmek főszereplője egy-egy mai sztár: Celeste Buckingham énekes, Majk Spirit rapper, Lukáš Latinák színész, Dominika Cibulková teniszező, Miroslav Šatan jégkorongozó és Kovács Kid Tamás ökölvívó. Az általuk megformált figurák valós személyek. Bár nevük nem maradt fenn a történelemkönyvekben, és hősiességüket csak a családi krónikák őrzik, viselkedésükkel ma is példát mutatnak.

Kid kezéből

csöpögött a vér

„Partizánokról filmet forgatni, celebek főszereplésével – ez elég furán hangzik, nem igaz? De mi szeretjük a kihívásokat – jegyezte meg Jonáš Karásek rendező, aki nem győzte dicsérni amatőr színészeit. – Nagyon jól lehetett velük együtt dolgozni, s azt is meg kell említeni, hogy ingyen vállalták a szereplést.”

A forgatást Tomi Kid is nagyon élvezte. „Jól érzem magam a kamerák előtt, ezért egy percig sem haboztam, hogy elfogadom-e a felkérést. Egy nap alatt lement a forgatás, de elég fárasztó volt. Nehéz volt a talaj, sokat futottunk, és a cipő meg a ruha sem volt a legkényelmesebb, öreg, szúrós ruhákat kellett viselnem. Meg is sérültem, rögtön a forgatás elején egy ugrásnál felhasítottam a bőrt a kezemen egy kiálló szikladarabon. Nagyon vérzett, de a szerepem szerint úgyis véresnek kellett lennem, úgyhogy aztán szétkentem a vért az arcomon. Autentikusan nézett ki, fogtam a pisztolyt, és csöpögött a vér a kezemből” – mondta lapunknak a világ- és Európa-bajnok profi ökölvívó. Ő egy Pavel nevű partizánt alakít a filmben, aki segít egy amerikai ejtőernyősnek. „Még nem láttam egyben az epizódomat, csak néhány másodperces részleteket, úgyhogy már alig várom a szombat esti bemutatót” – tette hozzá Tomi Kid.

Mindig partizán akart lenni

A szlovák történelem egyik legjelentősebb eseményének pénteken lesz a hetvenedik évfordulója, de a film készítői rámutattak, a legfiatalabb generációnak már nem sok fogalma van arról, mi is történt 1944 augusztusában.

Az iskolai tananyagnak is csak marginális részét képezi a szlovák nemzeti felkelés, Tomi Kid azonban még részletesen tanult az iskolában a partizánokról. „Mindig partizán akartam lenni. Nem volt még akkor Rambo, Terminátor vagy Bruce Willis, akkor a partizánok voltak a hősök. A kiskori vágyam most vált valóra – mondta az ökölvívó, aki biztos benne, hogy a projekt megszólítja a fiatalokat, bár nem vár tőle csodát. – Az embereket ma már nem érdekli a történelem, azon aggodalmaskodnak, mi várhat rájuk holnap. De ezek a kisfilmek megmutatják, hogy a hősök itt vannak közöttünk, minden korban lehet hősként viselkedni.”

A nézők is bekapcsolódhatnak

A film készítői azt remélik, a projekt a bemutató után önálló életre kel a különféle digitális platformokon, közösségi oldalakon. A mojepovstanie.sk oldalon arra biztatják a nézőket, ha van történetük a szlovák nemzeti felkelés hétköznapi hőseiről, írják meg, vagy ha van kedvük, akár készíthetnek saját kisfilmet is. A történetek és videók a honlapra is felkerülnek. „Lassan kihal az a nemzedék, amelynek saját emlékei vannak a felkelésről, de ezeket a személyes történeteket jó lenne megőrizni. Ehhez járul hozzá ez a projekt” – mondta Martin Marko.

Az én felkelésem című filmet augusztus 30-án 20.20-kor mutatja be az STV 1. Ezután a film egészében és részeire bontva is elérhető lesz a köztévé youtube-csatornáján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?