Az indiai főváros mindennapi életének kavalkádjában

A történelmi emlékekben bővelkedő városrészek megtekintése után igyekszünk megismerkedni Delhi mindennapi életének jellegzetességeivel is. Szinte leírhatatlan az a kép, ami itt az embert, főleg az óváros nappali forgatagában fogadja.

A történelmi emlékekben bővelkedő városrészek megtekintése után igyekszünk megismerkedni Delhi mindennapi életének jellegzetességeivel is. Szinte leírhatatlan az a kép, ami itt az embert, főleg az óváros nappali forgatagában fogadja. Fő utcája a Chandni Chowk (Ezüst utca), épületeinek földszinti részében végig boltok, műhelyek, előttük állványokon, polcokon újabb üzletsor, s akinek még ilyenre sem telik, gyékényen kínálja áruját. Árulnak, javítanak és készítenek itt minden elképzelhetőt, s az üzletekről, műhelyekről nem hiányoznak a reklámszöveggel tarkított cégtáblák sem, mint amilyen „Az évszázad motorkerékpár-javító műhelye”. Azt is el kell viszont mondani, hogy itt minden áru beszerezhető, s a megrendelt szolgáltatásokat pontosan teljesítik. Számunkra talán az a legszokatlanabb, hogy itt minden az utca szeme láttára zajlik, szabó, cipész, asztalos, sőt gyakran még a fogorvos is műhelye, rendelője előtt végzi munkáját. A borbélyoknak legtöbb esetben még üzletük sincs, az utcára szorulnak, miközben keleti flegmával végzik feladatukat.

Magán az úttesten gyalogosok, kerékpárosok, motorkerékpárosok, riksák, lovas fogatok, gépkocsik, autóbuszok, traktorok, teherszállító ökörfogatok, áruval agyonrakott tevék sokasága követi egymást. Természetesen a leggyakoribb közlekedési eszköz a kerékpárokra vagy motorkerékpárokra szerelt riksa, bár itt-ott még gyalogosok által vontatott riksával is találkozunk. Persze, a külső városrészekben főleg a reggeli és esti órákban még ma is gyakorta felbukkannak a tehén-, teve- és kecskecsordák, melyek tovább nehezítik az utcai forgalmat. S természetesen gyakran felbukkan a hindu vallás követői által még ma is tisztelt szent tehén, s eléggé prózaian áthalad, vagy ha neki éppen úgy tetszik, megáll, esetleg lefekszik az úttest közepén, sőt az sem megy ritkaságszámba, hogy megdézsmálja valamelyik zöldségárus készletét. Szinte hihetetlen, hogy ebben a kavalkádban alig fordul elő közlekedési baleset, amire a járművezetők emberi magatartása ad magyarázatot.

Természetesen nem hiányzik az utcáról a sok-sok gyermek sem, akiknek nagy része valamiféle szolgáltatással (mint például cipőtisztító, víz-, ital- vagy gyümölcsárus) foglalkozik. Egy alkalommal alig 6-7 éves fiúcska azzal iparkodott meggyőzni, hogy az egész városban, sőt talán egész Indiában ő tisztítja a legszebben és legolcsóbban (mindössze fél rúpiáért) a cipőket. Meghatódásomat alig tudtam elfojtani, s természetesen képtelen voltam az ajánlatnak ellenállni... Egy alkalommal jelvények cserélése közben 10-12 éves iskolás fiúcskákkal kerültem össze, akiktől egyebek között megtudtam, hogy csaknem valamennyiüknek 6-8 testvére van, aminek kifejezetten örülnek. Ugyanakkor India egyik problémája a koldusok és általában a koldulás kérdése, amit sok esetben szenzációként kezelnek a külföldiek. Igaz ugyan, hogy az ember gyakran találkozik – főleg műemlékek, szállodák előtt – koldusokkal, sajnos gyerekekkel is, akik sok esetben testi fogyatékosok is egyben. Közöttük elég gyakori a mutatványos, vagy az olyan, szolgáltatást nyújtani kívánó egyén, aki például felajánlja, hogy segít beszerezni valamilyen árut, megmutat valamilyen műemléket stb., s persze, fejében elvár, sőt követel bizonyos ellenszolgáltatást, a koldusokhoz hasonlóan baksist emleget.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Indiának jelenleg egyik legnagyobb problémája a családtervezés, pontosabban a születésszabályozás megvalósítása. Igaz ugyan, hogy már történtek e téren bizonyos intézkedések, a kérdés megoldása azonban még sok türelmes, kitartó, de elsősorban nevelő jellegű munkát igényel. A legnagyobb nehézséget a megcsontosodott életszemlélet, a hagyományokhoz való, sok esetben túlzott ragaszkodás, s nem utolsósorban a hindu vallás doktrínái okozzák. Csupán a teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy India lakosságának mintegy 83,5 százaléka a hindu vallásfelekezethez tartozik, míg a muzulmánok 11 százalékos, a különböző keresztény felekezetek pedig alig 2,6 százalékos arányszámot képviselnek, s így ezek részvétele a kérdés megoldásában úgyszólván teljesen jelentéktelen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?