Az identitás megtartásával

Pozsony. Rudolf Chmel kulturális miniszter heti sajtótájékoztatóján beszámolt az uniós és a csatlakozásra váró országok kulturális minisztereinek szaloniki és cannes-i találkozójáról, amelyeken az európai film- és audiovizuális művészet jövőjének problémájáról volt szó.

Pozsony. Rudolf Chmel kulturális miniszter heti sajtótájékoztatóján beszámolt az uniós és a csatlakozásra váró országok kulturális minisztereinek szaloniki és cannes-i találkozójáról, amelyeken az európai film- és audiovizuális művészet jövőjének problémájáról volt szó. A tárcavezető úgy látja, hogy a kultúra az Európai Unión belül eddigi, marginális helyzetéből az érdeklődés központjába lépett elő. Az említett találkozókon azért is került az előtérbe a film- és audiovizuális művészet, mert a művészetnek ez a területe jut el a legszélesebb réteghez. A találkozókon központi helyet foglalt el az európai film védelmének problémája többféle vonatkozásban. E védelem homlokterébe kell helyezni az európai film presztízsének erősítését a hollywoodi világuralommal szemben, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezt a nemzeti kulturális identitások megtartásával lehessen elérni. Ennek egyik modellje szerint a filmgyártásnak nemzeti szinten kell maradnia, a terjesztésnek viszont ki kell terjednie az Unió egész területére. A találkozón az alap- és középiskolai szintű filmtörténeti, -esztétikai és audiovizuális művészeti képzés szükségességét is kiemelték, indokolva ezt azzal, hogy a legifjabb nemzedék a hozzá eljutó információk kilencven százalékát az audiovizuális eszközökből meríti, holott ennek a nyelvét nem tanulja.

A tegnapi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy bár a csatlakozásra váró nemzetek kisebb-nagyobb mértékben féltik kulturális identitásukat, a politikai, gazdasági és a katonai integrációt követően elkerülhetetlen a kulturális. Ám ezen a téren a legtöbb a specifikus jelenség: az integrációnak a kultúra sokszínűségének megtartásával kell megtörténnie. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?