Az idei mustra díjazottjai művészfilmek alkotói

Cannes. Igazi művészfilmnek ítélte oda a 60. cannes-i filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével a fődíjat vasárnap este: a román Christian Mungiu 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotása kapta az Arany Pálmát.

Cannes. Igazi művészfilmnek ítélte oda a 60. cannes-i filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével a fődíjat vasárnap este: a román Christian Mungiu 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotása kapta az Arany Pálmát. A Ceausescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film szombaton megkapta a kritikusok és a francia közoktatás díját is Cannes-ban. Az évente 10-15 filmet gyártó Románia egy másik alkotása, a tavaly augusztusban 27 éves korában autóbalesetben elhunyt Cristian Nemescu California dreamin című filmje pedig az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatás fődíját nyerte el.

„Remélem, hogy ez az Arany Pálma jó hír a kis országok kis rendezőinek, hiszen úgy tűnik, hogy végre nincs szükségünk nagy költségvetésre és nagy sztárokra ahhoz, hogy egy olyan történetet filmesítsünk meg, amely mindenkit érdekel” – mondta az alig 600 ezer euróból forgatott film 39 éves rendezője. Christian Mungiu előző filmjét, Nyugat címmel 2000-ben a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete című párhuzamos szekciójában mutatták be. Az idei fesztivál többi díjazottja is művészfilmek alkotója. A versenyprogram legismertebb rendezői, Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Vong Kar-vaj (Wong Kar-wai), továbbá Ethan és Joel Cohen viszont semmilyen díjban nem részesültek.

Az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerést, a fesztivál Nagydíját Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte a zsűri. A naturalista történet a generációkat összekapcsoló gyászról szól.

A cannes-i filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Arany Pálmát.

Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült. A regényt – lebénulása után – szerzője szempillájának mozgatásával diktálta le.

A legjobb forgatókönyv díját a 33 éves Fatih Akin német-török rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. A cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud – az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült – Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának megosztva ítélték oda.

A legjobb női alakításért járó díjat Dzson Do Jon dél-koreai színésznő vehette át Alain Delon francia színésztől a Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmjében nyújtott játékáért. A legjobb férfi színésznek járó díjat pedig az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték oda Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb első filmesnek járó Arany Kamera díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte A medúzák című filmjével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?