Az év legnagyobb meglepetése

Ezzel senki sem számolt! A Belga új albuma a MAHASZ-lista első helyén debütált! Az összesítés második és harmadik helyén is új jelzésű lemezek szerepelnek.

Eddig a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége a válogatáslemezek eladási listáján rangsorolta a Megasztár-albumot, ám most valamiért átkerült a Top 40-re, így a lemez mellett feltüntetett „új” szócska senkit se tévesszen meg, a tehetségkutató verseny régi, az év elején kiadott lemezéről van szó. A harmadik helyre egy nemzetközi újdonság, George Michael várva várt lemeze, a Patience iratkozott fel.

Ki ez a Belga? – kérdezik sokan. A csapat története egy buddhista főiskolán indult 1998-ban, ahol a négy későbbi rapper, (Tokyo, Simson, Még5lövés és a személyazonosságát oly féltve őrző Secretman) vallásfilozófiát tanult, majd a Tilos Rádióban folytatódott; műsort vezettek, és ottani lemezlovasokkal (először Titusszal, majd Lord Cursorral is) dolgoztak, s itt készültek az első felvételeik is. Nagy meglepetésre második helyezést értek el a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutatón, és 2000 őszén egy óvodás gengszterparódiával felkerültek a Stars On 98.6 című EstFM-maxira. Ezután több kiadónál próbálkoztak, míg végre a független Crossroads hajlandó volt megjelentetni a Majd megszokod című lemezüket, amely a virtuóz baromkodás mesterműve, eszement, vitriolos humorú szerepjátékok sora. Egy percig sem lehet röhögés nélkül kibírni.

A felforgató humorú hip-hop akciócsoport a második albumuk terjesztésére a Tesco áruházlánccal kötött szerződést. Ez azt jelenti, hogy az áruházakban is kapható a lemezük, jóval kedvezőbb áron. A fiúk a magyar valóság feltérképezését folytatják ezen a lemezen is. Az időközben az egyik MC (Secretman) és az egyik lemezlovas (Lord Cursor) távozásával négy tagra – a zenefelelős Tituszra valamint a három rapperre, Még5lövésre, Tokyora és az első lemezen még a Simson művésznév mögé búvó Bauxitra – redukálódott a banda. Míg az első albumot a szövegekkel egyenrangú remek hip-hop-alapok jellemezték, az új lemez a változatosságával szerez meglepetést; több gitárral, több funkos, funkys alappal, fejhangú vokálokkal. A lemez húzószáma, a Képviselő boogie magyar politikusok neveit variálja minősítés nélkül. A Belga sokak szerint az utóbbi évek egyik legjobb magyar lemezét készítette el. Még eleget fogunk hallani a fiúkról a következő hetekben, az biztos. (p, est)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?