Az Év kiadója a Magvető

Budapest. Az Év kiadója címet idén a Magvető Könyvkiadó Kft. érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri Kereskedelmi Kft. lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, tegnap adták át.

Budapest. Az Év kiadója címet idén a Magvető Könyvkiadó Kft. érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri Kereskedelmi Kft. lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, tegnap adták át.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Szervezete (IBBY) magyar tagozata az Év gyermekkönyve díjjal lírai kategóriában Kántor Péter Kétszáz lépcső föl és le című könyvét jutalmazta, prózában Sheer Katalin Nefelé című kötetét díjazták. Az Év gyermekkönyv-illusztrátora Kalmár István, fordítója pedig Kertész Judit lett. Az életműdíjjal Bálint Ágnes munkásságát ismerték el.

Zentai Péter László, a MKKE elnöke úgy tájékoztatta az MTI-t: több tízezren látogattak el az elmúlt négy napban a könyves mustrára, amely „a béke szigete” volt a választások kiélezett küzdelmének feszült hangulatában.

A könyvfesztivál díszvendége idén a kortárs spanyol irodalom és könyvkiadás volt. A fesztivál nagydíját, a Budapest Nagydíjat a világhírű spanyol író, Jorge Semprún vehette át, a másik kiemelt vendégnek, Csingiz Ajtmatov kirgiz írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést nyújtotta át Sólyom László köztársasági elnök a fesztivál megnyitóján.

A könyvfesztiválra 23 országból érkeztek íróvendégek, a legnagyobb számban Németországból. A Berliner Zimmer program keretében 13 berlini kötődésű alkotó mutatkozott be a német stand irodalmi kávéházában.

A 250 irodalmi és szakmai program közül különösen nagy figyelem kísérte a díszvendég írók bemutatkozását, a Nobel-díjas Kertész Imre felolvasását, továbbá a Berliner Zimmer programjait. Nagy érdeklődés övezte ezenkívül a könyvolvasási és -vásárlási szokásokról szóló kutatási eredmények ismertetését, valamint a minőségi könyvkiadás gondjait megvitató konferenciát. Hosszú sorok kígyóztak a dedikáló Jorge Semprún, Csingiz Ajtmatov és Szabó Magda asztalai előtt.

Zentai Péter László becslése szerint a könyves seregszemle látogatóinak száma elérte az 50 ezret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?