Az európai film hete az egész kontinensen

Pozsony.

Pozsony. Az európai filmművészet értékeinek népszerűsítésére hívták életre (az Európai Bizottság és a Europa Cinemas Alap kezdeményezésére) az idén első alkalommal, ám éves periodicitással számolva hagyományteremtő szándékkal Az európai film hete elnevezésű szemlét, melynek idején egy hétig a kontinens ötvenöt mozijában 138 vetítővásznon európai filmeket láthat a közönség. Ebbe a projektbe Szlovákiából a Mladosť mozit választották be, így november 18. és 24. között ez a pozsonyi filmszínház európai filmeket vetít, mégpedig elsősorban mára már klasszikussá vált alkotásokat, mivel a szemle megszervezésének egyik feltétele az volt, hogy csak 1995 előtt készült mozgóképeket válogathatnak be a programba. A szemle ideje alatt egyrészt nemzeti filmnapokat tartanak, másrészt tematikai besorolással alakították ki a műsort. A lengyel filmnapon Krzysztof Kieslowski filmjeiből vetítenek hármat: Az amatőrt, a Rövidfilm a szerelemrőlt, valamint a megrázóan komor hangú Rövidfilm a gyilkolásról című munkáit. Az olasz filmnapon Pier Paolo Pasolini klaszszikusaiból vetítenek kettőt: a Canterbury meséket, valamint Jézus életéről készített fekete-fehér mozgóképét, a Máté evangéliumát. A cseh filmnapon Jan Švankmajer Valami Alenkából és Ondřej Trojan Zengjük a dalt! című munkáját. A francia filmnapon Maurice Pialat Cannes-ban Aranypálmát nyert, Georges Bernanos regénye, A sátán árnyékában alapján forgatott alkotása, valamint Bernardo Bertolucci nagy vihart kavart Utolsó tangó Párizsban című mozgóképe látható majd. Andrej Tarkovszkijtól két sci-fi szerepel a programban: a Stalker és a Solaris. A film és a zene témába Fassbinder Lili Marleen című munkája, Emil Loteanu a Cigánytábor az égbe megy című opusa és Jim Sharman Rocky Horror Picture Show című mozgóképe került be.

Ahogy a szemlével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, akár csak az egész kontinensen, az Európai Film Hetének megrendezésével Pozsonyban is elsősorban a fiatalabb nemzedékeknek az európai filmkultúra iránti fogékonyságát akarják növelni. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?