Az éteri hangulatok költője

Úgy tűnik, Szép Ernő-reneszánsz van. Nem éppen látványos. Hiányzik belőle minden nagyszabású. Sem monográfia, se rekanonizációs kísérletek – a műveiről született írásokat egybegyűjtő kötet, naplóját, kiadatlan töredékeit az olvasó elé táró igyekezet nem kíséri. Inkább valami csendes, finom, épp csak érzékelhető folyamat ez, jó összhangban a százhúsz éve született szerző életművével.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2003-ban kabaréjeleneteit idézte fel és kamarakiállítást rendezett halála félszázadik évfordulója alkalmából. Ugyancsak tavaly műsorra került a posványos kisvárosi élet útvesztőin átkalauzoló Patika című színdarabja, idén pedig a Szegedi Nemzeti Színház mutatta be a Lila akácot. A mű 1919-ben először regényalakban jelent meg, rövidesen azonban követte színpadi átdolgozása. A szerző itt is – akárcsak versei túlnyomó többségében – a mindennapokkal foglalkozik, a pesti liget figuráinak hétköznapjait festi meg finom iróniával áttört lírai nyelvén. Szép Ernő írt kabaréjelenetet, színművet, regényt, novellát – a legismertebb talán Az Isten is János –, tárcát, újságcikket, utóbbi kettőből kocsideréknyit. Az olvasó mégis elsősorban költőként ismeri. A Nyugat nagy nemzedékével indult, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád verseivel párhuzamosan jelentette meg köteteit, s írói világa is leginkább az övékkel rokon. Éteri hangulatok, emlékké halványult érzések, magány és önkeresés között lebben tova a tünékeny élet verseiben, s ami megmarad: a pillanat. Míg Ady, Kosztolányi, Babits, Tóth Árpád, Juhász Gyula az emberélet értelmére, a nemzet sorsára, a sors játékaira és a költészetnek e játékszínen betöltött szerepére kérdez rá, Szép Ernő verseinek kitartott hangja az élet elmúlása fölötti fájdalom és csodálkozás, s ezt ellenpontozza öröm, bánat és szerelem. Mind elkoptatott, málladozó szirt csupán, ami a percek és órák elmúlás felé rohanó árjából mered ki, parányi sziget, amin – mielőtt maga is megsemmisül – elpihen az emlék. „Egy órát életemből, / Egy órát miért ne tegyek el, / Jaj napjaim hogy elszaladnak / Emlékbe írom ezt magamnak, / Hiszen mást úgysem érdekel.”

A magány, az egyedüllét, az élet fontos történéseiből való kirekesztettség érzése egész pályáját végigkísérte. Pedig újságíróként benne élt a mindennapok forgatagában. A kétféle ihlet azonban élesen elkülönült Szép Ernőnél, s verseiben nyoma sincs a közéleti, politikai eseményeknek. Helyette aprólékos műgonddal tárja fel a lélek ismeretlen mélységét, a minden felnőttben megbúvó, kirakatok közt eltévedt kisgyerek nyomában járva. A vers bölcseleti jellegét azonban rendre feloldja egy-egy ironikus nyelvi fordulat, vagy a jelenségek felszínéhez történő visszakanyarodás. Szép Ernő a tárgyak szerelmese, apró vacakokból, folyton elguruló, értéktelen kacatokból csendül fel lírája összetéveszthetetlen zenéje, tollak hajlását, selymek vízesését, csipkék havazását, fátyolok árnyát, kis tükröket, legyezőket von be glóriával. Szent és profán közt elmossa a határt a játék: játék a szavakkal, játék a művészettel, játék az élettel. Szép Ernő Kosztolányival kérdezi: akarsz-e játszani? – de válaszából hiányzik a pályatárs életet és halált átfogó, azok lényegi azonosságára döbbentő gondolati mélysége, helyette a gyermekkorától megfosztott kisfiú panaszos hangja szólal meg, számon kérve a teremtésen pónilovat és kerékpárt, meséskönyvet és cifra kockát. Szép Ernő szándékoltan naiv megszólalásmódja, a világra való folytonos rácsodálkozás emberi – sőt gyermeki – mértékűvé stilizálja a nagy titkokat, így elmesélhetővé válik minden élmény, az összes kétség és félelem, s a halál – mint az élet utolsó állomása – alig több egy a Tejúton tett sétánál.

A mai olvasót Szép Ernő költészetében nemcsak a hétköznapok apró dolgai iránti fogékonyság ragadja meg, hanem a nyelvének áradó líraisága mögött versről versre visszatérő ironikus látásmód is. Életművében játékosan cserélgeti a nyomorgó újságíró, a gyámoltalan szerelmes és az ijedt kisfiú maszkját, de bárhogy szólal is meg, mindig jelzi egy futó grimasz a szerep-jelleget – titkot lopva ezzel a gesztussal alapvetően kitárulkozó, kristálytisztán áttetsző költészetébe.

„Vagyok királyné száműzött lovagja, / Vagyok az állatkert nemes, bús vadja, / Vagyok mind a virág, ki elvirúl.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?