Kultúra

Az emlékezés rezdülései

Dunaszerdahely | December 8-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeumban a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társasága Szalon 2018 – Oszcilláció című kiállítása. A társaság tagjai a tárlattal az idén elhunyt Almási Róbert festőművészre emlékeznek.
Tallósi Béla

2018. november 14. 16:19

Almási
Almási Róbert: Piros hangulat II., 2013, akril 

Ahogy az már hagyománnyá vált, a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társasága soros szalonkiállítását előbb Nagyszombatban mutatják be. Így volt ez idén is, a jelenleg a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban megtekinthető anyagot a nyár folyamán a nagyszombati közönség már láthatta. Az ez évi tárlat szomorú vonatkozása, hogy Almási Róbert – aki a társaság elnökeként évekig szervezte a Szalon-tárlatokat – fizikai valójában egyik helyen sem vehetett részt a megnyitón. Az alkotások válogatásában és a tárlatszervezésben azonban még részt vett. 

Almási Róbert rendszerint valamilyen témára fűzte fel a műtárgy-összeállítást; tavaly a Más táj című tárlat élő környezetünk változásaival foglalkozott. Az idei kiállítás címében szereplő oszcilláció szó jelentése rezdülés, rezgés – a szervezők eredetileg ugyanis a tavalyi témát továbbfűző tájfestészeti tárlatot terveztek. A tájábrázolás különféle módokon meg is jelenik a mustrán az absztrakciótól a realista ábrázolásig, de a jelhagyásnak ilyen vagy olyan eszközét alkalmazva a belső táj képe is ott van egy-egy alkotáson. Idén azonban azért is más a Szalon, mert Almási Róbert szellemiségét igyekszik megidézni az emlékezés rezdüléseivel, valamint a művész néhány festményével. A kiállítók előtte tisztelegnek, amihez még a tájábrázolás is illik. Almási Róbert festészetének szintén elmaradhatatlan eleme volt a táj. Elmúló és megújuló jellege adja az Almási-festmények dinamikáját és feszülő, robbanó erejét – egyetlen terebélyes fa színvilágába bele tudta tömöríteni az ősz elfogyó vagy a tavasz kibomló energiáit, pedig alapvetően csak foltozott a színekkel, s a színelfolyásokat egy ritmikus, hullámzó fekete vonalhálóval fogta össze. Almási épített és formázott is színekből: egymásra rakta vagy barázdálta, recézte a festékrétegeket, ezzel a közel és távol ellentétéből fakadó dinamikát érzékeltette. Az így megjelenített természeti környezetbe Almási jelzésszerűen beleszőtt figurákat is (legtöbbször női alakokat), amelyek az élet esszenciáját hordozzák magukban a megújulás, a születés és az újrateremtődés folytonosságának üzenetével.

A Sárga kastélyban 30 alkotó 70 műve látható. Hogy csak kettőt emeljünk ki a válogatásból: Alea iacta est I. II. III. – ez a címe Dolán György festményének. A művész a színek átgondoltan egymásba olvasztott szőttesével a változás folyamatának dinamikusságát érzékelteti. A színek erőssége, egymáshoz válogatása, egymáshoz érintése egy – szakadásokkal, törésekkel, újrakapcsolódásokkal, módosulásokkal tarkított – érési folyamat tökéletes megjelenítése. Dolánnál teljességében átélhető-átérezhető az absztrakt megjelenés; kivételes, ahogy képpé teremt organikussá tett színes festékfelületet, ahogy narratívvá teszi a színeket. 

Kiss Márti sajátos falusi tájképeivel van jelen a tárlaton. Ő az az alkotó, aki a táj anyagi összetevőivel (sár, föld) dolgozik, valamint növényi elemeket emel be a kompozícióba. Az Arany kocsi című, a klasszikus festmény műfaját meghaladó, anyagi alapú képén beleszőtt szalmával teremti meg a termőtáj atmoszféráját.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.