Az ember tragédiája képekben

Alsósztregova. December tizenkettedikéig látogatható az alsósztregovai Madách-kastélyban Kass János neves magyarországi grafikus kiállítása, melyet a művésznek Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményéhez készített illusztrációiból állítottak össze a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma munkatársai.

Kass János: Az ember tragédiája – III. színA kiállításon a teljes, tizenöt lapos Tragédia-sorozat mellett megtekinthető a rézkarcok néhány vázlata, valamint a művész által Madách másik remekművéhez, a Mózeshez készített grafikai sorozat pár lapja is.

Kass János máig maradandó értéket képviselő illusztrációival az olvasók könyv alakban is találkozhattak. A Magyar Helikon Könyvkiadó 1966-ban jelentette meg Madách Az ember tragédiája című művét Kass János grafikáival, tízezer példányban. A pénzjegynyomda, Juhász Ferenc Találkozások című prózaversével kiegészítve, 500 számozott példányban, gyűjtők számára adta ki a Tragédiát. Ez utóbbi, bibliofil kiadás rézkarcai az eredeti lemezekről kéziprésen készültek. „A művész a romantikus ízlés mellőzésével, de a Tragédia madáchi alaptónusának következetes tiszteletben tartásával ízig-vérig – nincs rá jobb szó – modern szellemiségű rézkarcalbumot hozott létre. Ennek az egyetemes kultúrát (és tudományt) magába ölelő szellemiségnek, hangsúlyozottan, az altamirai barlangfestmény éppen úgy része, mint Henry Moore szobrászata, vagy a magas rendű gépipari forma, az űrrakéta kilövő állomásával egyetemben. Mindehhez azonban hozzá kívánkozik az idős művész, az alkotásaira a mából gondolkodva visszatekintő alkotó bölcs megállapítása: „Ma Madáchnál többet tudhatunk. De ennek a több tudásnak a tudatlanságból fakadó gondatlan kezelése okozhatja a ma emberének legnagyobb katasztrófáit” – írta az alkotásokról a kassi életmű egyik méltatója, Mezei Ottó.

Az idén hetvenhat éves Kass János életműve bő fél évszázadot ölel át. A művész 1949-ben kapott diplomát az Iparművészeti Főiskolán, 1951-ben pedig a Képzőművészeti Főiskolán. 1960–61-ben a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskola aspiránsa volt. 1968-tól az Iparművészeti Főiskola tanára. Grafikáival, tipográfiai terveivel, illusztrációival, bélyegeivel több rangos díjat nyert. Számos magyarországi és nemzetközi művészszövetség tagja, Érdemes és Kiváló Művész, kétszeres Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének a birtokosa, Szeged díszpolgára. Önálló kiállítása volt a világ számos országában. Művei 1985 óta a szegedi Kass Galériában láthatóak.

Kass János munkásságának talán legjelentősebb vonulatát a világ- és a magyar irodalom (vagy éppen a zeneirodalom) remekeihez készített, párját ritkító művészi érzékenységről és alázatról, valamint briliáns rajztechnikáról árulkodó illusztrációk jelentik; a képileg megformált művek sorában ott találjuk a Cantata Profanát és József Attila verseit, A kékszakállú herceg várát és a Hamletet, a Don Quijote-t és a Bibliát, a Psalmus Hungariust és az Oidipusz királyt... Meghatározó jelentőségű, emblematikus munkái az európai műveltség összegzései, megannyi főhajtás a nagy elődök és jeles kortársak előtt. Tótfalusi Kis Miklóstól Düreren át Bartókig vagy éppen Faludy Györgyig... – végtelen azoknak az alkotóknak a sora, akik Kass János munkásságának viszonyítási alapját jelentik.

Mint azt Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója elmondta, Kass János jelen kiállításával tulajdonképpen egy sorozatot szeretne útjára indítani a pozsonyi székhellyel működő, de emellett az alsósztregovai Madách-kastélyt és a szklabonyai Mikszáth-emlékházat is irányító intézmény. A közeljövőben Sztregován további művészek – így például Bálint Endre vagy Zichy Mihály – Tragédiához készített illusztrációit, esetleg a madáchi életmű által inspirált munkáit szeretnék bemutatni. Az igazgató asszony azt is megemlítette, a jövő év őszére, Madách Imre halálának 140. évfordulójára az alsósztregovai kastélyban elkészül a költő életét, munkásságát, gondolatvilágának európai párhuzamait bemutató új állandó kiállítás. A szklabonyai Mikszáth-emlékházban pedig már tavasszal új öszszeállítás várja az érdeklődőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?