Az emancipálódott Mimi

Most már végleg elmondható, hogy Mariah Carey kilábalt a válságból. A New York-i énekesnő az ezredforduló első éveinek kudarca után ismét az elitmezőnyben tanyázik.

Mariah 1990-ben szó szerint berobbant az élvonalba a Vision Of Love című szerzeménnyel, és a kilencvenes évek második felére kiharcolta magának „Az amerikai zenetörténet legsikeresebb énekesnője” címet. 1990-től 2000-ig minden évben volt listavezető felvétele a Billboard magazin kislemezlistáján. Az ezredforduló után viszont kiszorult az élmezőnyből. Miután lejárt a szerződése a Sony Music kiadóval, rekordösszegért a Virgin Records szerződtette – ez volt az új évezred eddigi legnagyobb zeneipari baklövése. Az énekesnő itt megjelent Glitter című albuma hatalmasat bukott – akárcsak a főszereplésével készült azonos című film –, ezért a lemezcég megvált tőle. A Virginnek olyan nagyságú kártérítést kellett fizetnie az énekesnőnek, hogy kénytelen volt megválni munkatársainak egy részétől, csak így tudta kifizetni a szerződésben vállaltakat. Ezt követően a Universal Music alá tartozó Def Jam Recordings nevű kiadóhoz került, de a rossz sorozat folytatódott: a 2002-es Charmbracelet című albumának eladási példányszáma is jócskán elmaradt a kilencvenes években kiadottakétól.

Egyértelmű volt, hogy csak egy nagy dobás hozhatja őt vissza az élvonalba. A zenei szakemberek többsége ugyan már ebben sem bízott, mégis sikerült neki. A 2005 áprilisában megjelent The Emancipation Of Mimi című stúdiólemeze az Egyesült Államokban az eladási rangsor csúcsára iratkozott fel – a kiadás hetében 403 ezer példányt adtak el belőle. A szám azt sugallta, hogy sikerülhet az élvonalba való visszajutás, Mariah az első héten ugyanis még egyetlen korongjából sem adott el ilyen sokat. A folytatás is hasonlóan alakult, az album 2005 legkelendőbb hanghordozója volt az USA-ban, eddig csak ott közel hatmillió példányban fogyott el. A lemez címében az emancipáció szó – az énekesnő elmondása szerint – megszabadulás az ellenőrzés és az elnyomás alól. „Először vagyok teljesen szabad, minden helyzetben vállalom önmagamat” – nyilatkozta a korong megjelenésekor. Mariah (vagyis Mimi) számára a sikertelenség volt az első számú elnyomó tényező, amelytől meg kellett szabadulnia. Ez összejött neki, és a Charmbracelet fásult hangzása végleg a múlté lett. Számos élvonalbeli előadó sietett a segítségére: Twista, Snoop Dogg és Nelly is közreműködik az albumán. A korong producerei is a legnépszerűbbek közül kerültek ki: Jermaine Dupri, Kanye West és a The Neptunes segédkezett. Persze a lemez sikerét nem szabad (kizárólag) a közreműködőknek tulajdonítani. Egyrészt Mariah minden dalban társszerzőként is közreműködött, másrészt hozta, amit a közönség elvárt tőle: a híres öt oktávot. Az énekesnő a 2005-ös albumával bebizonyította, hogy az új évezredben is számolni kell vele az elitmezőnyben.

Mariah Carey az új, E=MC2 című 11. stúdiólemezével ott folytatja, ahol 2005-ben abbahagyta. Fiatalos, r&b-s és hiphopos felvételekkel rukkolt elő. Többek között Jermaine Dupri, Danja vagy Scott Storch irányításával dolgozott. Az album beharangozó dala, a Touch My Body két hétig vezette a Billboard magazin kislemezlistáját – az énekesnőnek ez a 18. listavezető slágere az USA-ban, és az örökranglistán már csak a The Beatles előzi meg húsz listavezető szerzeménnyel. Előreláthatólag nem sokáig… (péjé)

Mariah Carey amerikai listavezető slágerei

Sorszám Dal A kiadás éve Az élen eltöltött

hetek száma

1. Vision Of Love 1990 4

2. Love Takes Time 1990 3

3. Someday 1991 2

4. I Don’t Wanna Cry 1991 2

5. Emotions 1991 3

6. I’ll Be There 1992 2

7. Dreamlover 1993 8

8. Hero 1993/1994 4

9. Fantasy 1995 8

10. One Sweet Day* 1995/1996 16

11. Always Be My Baby 1996 2

12. Honey 1997 3

13. My All 1998 1

14. Heartbreaker** 1999 2

15. Thank God I Found You*** 2000 1

16. We Belong Together 2005 14

17. Don’t Forget About You 2005/2006 2

18. Touch My Body 2008 2

Jelmagyarázat: * – & Boyz II Men, ** – Featuring Jay-Z,

*** – Featuring Joe & 98 Degrees

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?