Az első ecsetvonások

Vajka |

<p>A héten először szervezett művésztelepet Vajkán a MASZLO Polgári Társulás, öt képzőművész részvételével.</p>

Gyenes Gábor főszervező lapunknak elmondta: nemcsak azért esett a választásuk Vajkára, mert ő nemrég oda költözött feleségével, hanem mert a faluban a természet és az ipari környezet egyaránt jelen van. A résztvevők meglátogatták a gátrendszert és az erőművet is, hogy a helyszín minkét „arcát” megismerjék, és kedvükre inspirálódhassanak. Két művész – Szőke Erika és Ferdics Béla – a természetet választotta. Előbbi úgynevezett site-specific alkotást készít: egy öreg, kiszáradt fát szeretne jelképesen feléleszteni úgy, hogy kovászt, azaz élő anyagot helyez el az üregében, amely fokozatosan megkel és kifolyik. Ferdics Béla uszadékfából alkot a primitív népek által ördögűzésre használt csapdát, azaz piramisszerűen kötözi össze a fadarabokat. Az újvidéki származású Utcai Dávid nagy méretű olajfestményein főleg traktorok szerepelnek, de absztrakt formákkal ötvözve. Gužák Klaudia hagyományosabb utat választott: figuratív grafikákat készít, amelyeken a falu jelenik meg. Gyenes Gábor házigazdaként főleg a többiek kényelmét igyekszik biztosítani, illetve Szőke Erikával közösen dolgozik az említett installáción. „A község vezetése örömmel fogadta a mű-vésztelep tervét, nyitottak és segítőkészek. Nekik köszönhetően a községházán is alkothatunk. Az idei művésztelepet amolyan főpróbának tekintjük, ha az anyagiak lehetővé teszik, jövőre valamivel nagyobb volumenű, hosszabb workshopot szeretnénk szervezni” – számolt be terveiről a főszervező.

A képzőművészek egy-egy alkotást ajándékoznak a községnek, ezek alapozzák meg azt a gyűjteményt, amely a későbbiekben remélhetőleg folyamatosan gyarapodni fog. A hét folyamán született alkotásokból ma 18 órakor nyílik kiállítás a községházán. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?