Az éhezők viadala – a jövő Amerikájában

<p>Több komponensével idegesítő a film. Ezzel együtt jó. Az, hogy a rángatózó kamera miatt idegesítő, az ugyan kevésbé jó, mert fárasztó a szemnek. Hogy a témája idegesítő, az viszont jó.</p>

Ebben az esetben ugyanis ez azt jelenti, hogy múlik rajta nekünk valami. Vagyis nem tét nélküli, amit a vászonról megpróbálunk befogadni. Amit látunk, abszolút húsbavágó, az teszi jóvá ezt a filmet. Igaz, nem egy az egyben úgy húsbavágó és nem történhet meg úgy, ahogy lejön a vászonról, legalábbis most még nem. Hiszen nem ma, hanem a jövő Amerikájában játszódik, egy olyan televíziós műsor valóságaként, amelyben gyerekeket, fiatalokat kényszerítenek élet-halál küzdelemre. A film még csak az írói képzeletből, Suzanne Collins bestseller trilógiájának első kötetéből született valóság, ám a közeljövőben akár elképzelhető lehet. Egy kis merészséggel mondva, miért ne válhatna morbidan torz valóságként jövőbeni realitássá, tudva, hogy civilizált emberek ép lélekkel és ép testtel (legalábbis látszatra) marhafaggyútól kezdve bármilyen szörnyet a szájukba tudnak venni és magukba tuszkolni túlélőshow-szereplőként, s a néző undorodva (vagy talán nem is?!) végignézi, drukkol, izgul, és jól szórakozik. S jelenlegi viszonyunk a mai túlélőprogramokhoz azt engedi sejtetni, hogy bármi jöhet a jövőben ilyen show gyanánt. Bármi lehet a tét, egyre durvább feladatok nehezíthetik a küzdelmet. Bármire képesek lehetnek emberek – résztvevőként és kukkolóként egyaránt –, hogy mindent elvigyen az az egy, avagy minden kalandot bármilyen buktatókkal túléljen az az egy.

Erről szól Az éhezők viadala. Ezekről az egynyereményű valóságshow-król. Résztvevőiről és élvezőiről. És az „élvezőibe” kivétel nélkül mindenki beletartozik. Még azok is, akik belehalnak, hiszen előtte minden luxust megkapnak, hogy méltón készülhessenek fel a viadalra. Annyira igaz a film háttere, hogy nem véletlen: az irodalmi alkotás Gary Ross rendező általi filmre adaptálása új jelenséget indított el a moziban, amelyet az Alkonyattal emlegetnek egy lapon. Nem véletlen, hogy a filmet gyártó Lionsgate filmstúdió már bejelentette, tervezi a trilógia Futótűz című második részét, A kiválasztott című befejezést pedig – az újkori filmes hagyomány szerint – két részben láthatja majd a közönség.

Jelenség ez a film minden bizonnyal. Az irodalmi alapnak köszönhetően kerek képet vázol fel a túlélő- és valóságshow-k hátteréről, mechanizmusairól, mozgatóiról. Ezért talál el bennünket az új mozijelenség, még ha kiráz is tőle a hideg. Hiszen képzeljék csak el: a képeinken látható szereplők, Peeta Mellark és Katniss Everdeen a gyilkos küzdelem finalistái! A játékszabályok szerint egyiküknek vesznie kell. Egyiküknek orvul, bármilyen brutalitással el kell pusztítania a másikat, hogy életben maradjon. Ő, egyedül…


szólj hozzá: Az éhezők viadala
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?