Kultúra

Az éhes színész mindig kifőz valamit

„Végy egy jó színészt!” – így kezdődhet minden értékteremtőnek szánt színházi előadás receptje. Nevezhetnénk ezt a jó előadás alapfeltételének is, ami különösen igaz lehet, ha egyszemélyes színházról van szó. A végeredményt azonban még ilyen esetben is számos egyéb körülmény befolyásolja.
Hizsnyan Géza

2022. április 13. 12:14

ddd
A Lucskay Róbertre épülő egyszemélyes előadás egyszerre tanulságos, szórakoztató és elgondolkodtató       (Fotó: Németi Róbert) 

További szükséges „hozzávalók” a jó rendező, dramaturg, látványtervező(k), esetleg más társalkotók, jó szövegkönyv, zene... és sorolhatnánk tovább. A kassai Thália Színház legutóbbi bemutatóján mindez „összejött”. Meg is született belőle a színház utóbbi éveinek egyik kiemelkedően fontos, művészi (színházesztétikai) és gondolati, morális szempontból is jelentős előadása. Az „alapfeltételt” ezúttal Lucskay Róbert jelentette, aki Kassáról indult, de mára – legalábbis térben – nagyon távolra került szülővárosától.

A Pozsonyi Színművészeti Főiskola elvégzése után egy évadot a Komáromi Jókai Színházban, majd néhány évet a budapesti Bárka Színházban töltött, jelenleg Angliában él. Kevés, tájainkról származó színművész mondhatja el magáról, hogy olyan társulatokban játszott, játszik, mint a Globe Theater vagy a Royal Shakespeare Company. A sikeres színészi pálya mellett azonban több dolgot is kipróbált. Megrendelésre gyermekeknek vagy felnőtteknek interneten meséket, történeteket mond, alkalmanként szakácsművészetét csillogtatva utcai kifőzdét működtet, például fesztiválok alkalmával. Egyszóval Lucskay Róbert sokoldalú, sokszínű tehetség.

Ezúttal íróként is bemutatkozik. Elmondása szerint régen szeretett volna „egy saját darabot csinálni, de nem jött az ihlet”. Azután kezébe került egy könyv alkoholisták felnőtt gyerekeiről, melynek olvasása során felidéződtek saját gyerekkori traumái, és megszületett a felismerés: „...egyszer csak elkezdtem látni magamat ebben a történetben, végre egy alap, amihez közöm volt...”.

Az ihlet tehát megjött, s éppen abban az időben, amikor Czajlik József tervezett komáromi rendezésébe vendégszereplésre hívta régi barátját és alkotótársát. Lucskay örömmel mondott igent, de a Covid keresztülhúzta a számításokat. A komáromi előadást végül nem sikerült megvalósítani, de a várakozással, reménykedéssel töltött időben alkalom nyílt a beszélgetésre, még a titkos vágyak, elképzelések megvallására is, immár hármasban Forgács Miklós dramaturggal. Ebből pedig megszületett egy közös produkció terve: Lucskayra épülő, egyszemélyes színházi előadás.

A szövegkönyv alapját Lucskay írta, de a végső változat hármójuk közös alkotása – így jegyzik a plakáton. Nagy erénye a szövegnek, hogy három ember közös munkája stilárisan és gondolatilag is koherens egységgé állt össze. Rendkívül finom érzékkel találták meg a pontos arányokat humor és tragikum, életképek és lélektani elemek, szórakoztatás és gondolatébresztés között.

Az alkoholista szülő gyerekét ért traumák színpadra vitele számos veszélyt rejt(het) magában, de ezeket az alkotóknak sikerült elkerülni. Nem esnek sem a gyermekkel szembeni agresszivitás naturális ábrázolásának, sem könnyfakasztó, gyereksajnáltató melodramatikus hangulatok keltésének csapdájába. Az alkoholista apa motívumából annyit látunk, hallunk, amennyi éppen elég a helyzet tragikumának, borzalmának túlzások nélküli, a közönséget elgondolkodtató, de minden hatásvadászattól mentes ábrázolására. Ehhez jön a többi motívum arányos, feszültséget oldó vagy éppen tovább fokozó, esetleg egy-egy nyugodtabb pillanat után (újra) megteremtő, az egyes hangulatokat árnyaló használata.

Ennek a fragmentált, sokszínű, soktematikájú szövegnek a színpadi megvalósítása tájainkon gyakorlatilag újnak, szokatlannak nevezhető. Az előadás kezdetén a színész lelkesen köszönti a közönséget, kapcsolatot alakít a nézőkkel, majd „bevonul” a realista térbe (díszlet Gadus Erika), és reális tárgyakkal realista cselekvésbe fog: főzni kezd. A zsír sercegése az edényben, a piruló hagyma illata látásunk és hallásunk mellett szaglásunkat is bekapcsolja a színpadi Gesamtkunstwerk érzékelésébe. Mint azt a szöveg mellett a szakácsruha feliratából is megtudjuk – az Éhes Színész (Hungry Actor) látott hozzá a főzéshez. Azután jön a sokoldalú színész többi arca: az interneten telefonhívásra mesét mondó, a közönséggel (minden erőszakoltság nélkül, természetes kommunikációs képességét kihasználva) interaktív kapcsolatokat létesítő, tenyérbe rajzolós játékot játszó, az otthoni traumatikus élményeket felidéző gyermeket alakító...

Az előadás apró elemek, szekvenciák sorozatából épül föl, amelyben a realista színház a stand-up comedy, a tárgyanimáció, az interaktív színház elemei váltakoznak és alkotnak egységes, egyszerre tanulságos, szórakoztató és elgondolkodtató, mély emberi üzenetet hordozó előadást. Ennek létrehozásához szükség volt az alkotói csapat együttműködésére, összhangjára, a kulcsot mégis a sokoldalú, az erőteljes fizikai gesztusoktól az intim mimikáig, a hangmodulációktól a mozgásszínházi elemekig a színészi eszközök lenyűgözően széles skáláját egyaránt magas színvonalon használó színész teljesítménye adja. Lucskay Róbert ezzel az előadással meggyőzően bizonyította, hogy ilyen színész.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.