Kultúra

Átutazó, erővel felvértezve

Súlyos betegségéből gyógyulóban újra játszik Pap Vera, a Vígszínház Kossuth-díjas művésze. Visszaállt két előadásba, s már új szerepre készül Hanoch Levin Átutazók című darabjában, amelynek tavasszal lesz a bemutatója.
author
Szabó G. László

2013. január 2. 14:00

 

Komédia nyolc temetésben, ahogy a szerző jelzi, Pap Vera neve pedig a világból kitaszított, örök boldogtalan Henja Gelenter neve mellett áll.
„Igen, beteg voltam, de hála istennek már jól vagyok – mondja lelkesen, remek formában a színésznő. – Amikor az évad elkezdődött, még egyáltalán nem volt biztos, hogy jól leszek, vagy hogy mi lesz velem. Ki is adott a színház egy közleményt, hogy a közönséget ne érje váratlanul, ha a Mikvére vesz jegyet, hogy nem engem lát benne. »Pap Vera betegsége miatt a Mikvében Börcsök Enikő, a Billy világában Igó Éva veszi át a szerepét« – ez állt a közleményben. A bulvár természetesen azonnal rám szállt. Dühömben majdnem azt nyilatkoztam, hogy terhes vagyok, így ötven fölött. Ha már szenzáció kell…”
Pécsen, az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját kapta a Michal Dočekal rendezte Mikvében nyújtott játékáért; egy ilyen darabba dupla öröm visszaállni. Pap Vera boldog is nagyon, hogy újra játszhatja Shoshanát, a rituális női fürdő felügyelőjét.
 
„Évad elején eljöttem a felújító próbára, hogy segítsek Börcsök Enikőnek, aki a helyembe lépett volna. Igazgatóm, Eszenyi Enikő, aki szintén játszik a darabban, egyszer csak azt kérdezte tőlem: »Mi lenne, ha mégis megpróbálnád?« Baromi nagy a szerep, nem tudom, bírom-e végig, feleltem, de mivel a szöveg megvolt a fejemben, azt mondtam, rendben, nézzük meg. Legalább mindannyian látni fogjuk, mi a helyzet velem. És akkor úgy nézett ki, hogy bírom. Enci azt mondta: ő nagyon boldog lenne, ha négy-öt előadást vállalnék egy hónapban. Az első Mikve most, hogy újra játszhattam, felemelő érzés volt. Hihetetlen nagy erőt kaptam a nézőktől, a kollégáktól, és nagyon fellelkesített, hogy mire vagyok képes. Önmagamnak is bizonyítottam. Jó, azért nem viszem túlzásba, az Augusztus Oklahomábant, amelyben egy alkoholista anyát játszom, majd később újítjuk fel, előbb a Billy világa jön, de már az új darabot próbáljuk. Igen, le vagyok kettőzve benne, mert sem a nézőket, sem a kollégákat nem szeretném cserbenhagyni, ha próba közben történne velem valami. Óvatosan kell ezzel bánni. Nem olyan időket élünk már, hogy kiálljon valaki a nézők elé, és azt mondja: »Elnézésüket kérjük, tessenek szívesek hazamenni, az előadás elmarad.« Ez már nem megy manapság. Ha egyszer a néző hazamegy, nem biztos, hogy másodjára visszajön.”
 
Hanoch Levin darabja értékes mű, nagyon szép szerepekkel. Pap Vera annak is örül, hogy görkorcsolyázni és hastáncolni is fog benne. Az ilyen plusz feladatok mindig izgalommal, kíváncsisággal töltik el a színészt.
„Több család apró történeteiből áll össze a darab. Aki meghal, az is átutazó. Biztosan jó lesz, én szeretem az ilyen abszurd komédiákat. Díszlet szinte semmi, csak kellékeket kapunk, rajtunk, színészeken fog múlni sok minden. Remélem, bírom majd a terhelést. Megmérettetésem következő lépcsőfoka lesz ez, hogy mennyire fog kimeríteni a sok mozgás, színpadi jövés-menés, plusz a tánc és a görkorizás. Az ünnepek alatt mindenesetre jól kipihentem magam. Előtte, négy nap alatt, három Mikvét játszottam. Az fárasztó volt. Kibírtam, csak jelezte a szervezetem, hogy ennyit még nem lenne szabad. Ez az új feladat mindenesetre új energiákat mozgósít bennem. Amíg bírom, játszom. Aztán meglátjuk, mi lesz.”
 
Lehetne még akár Szent Johanna is… Szíve-lelke megvan hozzá. Vinné az embereit tűzön-vízen át. Szívós, küzdőképes ember. Aggathat rá bármilyen súlyokat a sors, nem áll meg. Játékkedvét megőrizve megy tovább a maga útján.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.