Átmeneti testületet hozott létre a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díj odaítélésére

Stockholm |

A svéd irodalmi élet öt tagját meghívták a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amelyet azért hoztak létre, hogy kiválasszák a 2019. év és visszamenőleg a 2018. év díjazottját.

 

A díjalapító Alfred Nobel végrendeletének végrehajtásáról gondoskodó Nobel Alapítvánnyal megvitatva a kérdést, a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választaj ki a díjazottakat.

A külső tagok között van Gun-Britt Sundstrom író, Henrik Petersen könyvkiadó és Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, valamint Kristoffer Leandoer kritikusok.

A Nobel-bizottságot Per Wastberg fogja vezetni és további akadémiai tagjai között van Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson és Jesper Svenbro.

További részleteket a Svéd Akadémia nem közölt.

Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters brit hírügynökség megkeresésére közölte, hogy "jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018. és 2019. évi irodalmi Nobel-díjakat".

A Svéd Akadémia májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta az után, hogy egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét. Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság.

A skandalum nyomán a Nobel Alapítvány felszólította az akadémiát, hogy állítsa helyre megtépázott tekintélyét, különben egy új testületet fognak létrehozni az irodalmi Nobel-díj odaítélésére.

Rebecka Karde irodalomkritikus, a külső meghívott tagok egyike az SVT svéd rádiónak elmondta: "úgy vélem az lesz a feladatunk, hogy áttekintsük és megvitassuk a jelöléseket. Nem tudom, hogyan fog ez történni, majd meglátjuk."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?