Are you free? – Szabad vagy?

Are you free? címmel nemzetközi freejazz fesztiválnak ad otthont Dunaszerdahely május 3–4-én és 9–11-én. A rendezvény elnevezéséül választott kérdésre (Szabad vagy?) mindenki saját belátása szerint válaszolhat, nem kétséges azonban, hogy a freejazz kedvelői körében csakis az „igen” jöhet számításba. Beke Zsolttal, a fesztivált szervező Na’conxypan Polgári Társulás egyik alapítójával arról beszélgettünk, hogyan született és mit kínál ez az új zenei rendezvény.

Somogyi Tibor felvételeHogyan és miért vágtatok bele egy meglehetősen nagyszabású jazzfesztivál szervezésébe?

Vida Igorral és Kevický Péterrel, a Na'conxypan másik két tagjával úgy gondoltuk, kellene Dunaszerdahelynek egy olyan fesztivál vagy művészeti tevékenység, ami kiemelné a várost a szürkeségből, és ami nem csak a régió határáig terjedne, hanem országos, sőt az sem baj, ha nemzetközi hatáskörű lenne. Mindhárman nagyon kötődünk a zenéhez, pontosabban a jazzhez. Vida Igor például már második éve vezeti a városban működő jazzklubot, én is nagyon szeretem ezt a zenei stílust, főleg az avantgárdabb, free stílusút, ezért próbáltunk egy olyan fesztivált létrehozni, ami bekapcsolódik a világ jazz-vérkeringésébe. Mivel nagyon tetszik nekünk az az eszmeiség, ami a Mediawave-et jellemzi, a szervezés során hozzájuk fordultunk segítségért, és a fesztivál alapítványának köszönhetően újabb kitűnő fellépőkkel bővült az Are you free? első évfolyamának kínálata.

Mennyire jelent meg idáig Dunaszerdahelyen ez a műfaj, van-e hagyomány, amire tudtok építeni?

Ez a zene nemhogy Dunaszerdahelyen, de egész Szlovákiában sem nagyon jelent meg. A szlovákiai jazzéletben főként a standardok előadása dominál. Teret kap ugyan az improvizáció is, de nem olyan mértékben, mint azt a free és avantgárd jazz engedi. Talán csak az érsekújvári Kassák Centrumot tudnám említeni, amely a miénkhez hasonlóan nagyobb méretű, progresszív jellegű fesztiválokat rendezett. Az egyik motiváló tényező éppen az volt, hogy szeretnénk, ha a szlovákiai jazzélet nyitna efelé az irányzat felé.

Ha Szlovákiában a free jazz még nem igazán kapott teret, ti hogyan kerültetek a vonzáskörébe?

Az egyik legfontosabb forrás és ösztönző a Mediawave volt, amelynek szervezői a kilencvenes évek elejétől a világ élvonalát hozták el ide. Hogy csak néhány nevet mondjak: Pharoah Sanders, John Zorn vagy David Murray is megfordult a fesztiválon. Másfelől mindig is érdeklődtünk az extrémebb zenei műfajok iránt.

Kinek szánjátok az Are you free? fesztivált?

Nem csupán Dunaszerdahely lakosságát szeretnénk megcélozni ezzel a rendezvénnyel, hanem a szűkebb és tágabb régió zenerajongóit is. Szlovákia minden részéből várjuk az érdeklődőket, és mindenképpen számítunk a műfaj magyarországi rajongóira is. Természetesen a free jazz egyfajta nyitottságot igényel, nem csupán a zenében, hanem a gondolkodásban is, például hogy zeneileg valaki mennyire nyitott a más műfajok iránt. A fesztivál elnevezése, az Are you free arra is vonatkozik, hogy tudunk-e függetlenedni a társadalmi elvárásoktól, vagy csak azt a zenét hallgatjuk, amit ránk „erőszakolnak”. A free a nyitottságot is jelenti az új dolgok iránt.

Kiket láthat-hallhat a közönség az öt nap folyamán?

Mindenképpen kiemelném a Shades of jazz on Noir című luxemburgi–amerikai projektet. A múlt század negyvenes, ötvenes éveiben népszerű filmes stílus, a film noir ihlette. Ezeknek a filmeknek az aláfestő zenéje elég visszafogott volt. A luxemburgi Ana Isabell Ordonez azonban azt vette a fejébe, hogy „film noir”-os képkockákból saját filmet állít össze, és napjaink avantgárd zenészeit hívta meg, hogy aláfestő zenét játsszanak a képekhez. Az a film, amely Dunaszerdahelyen lesz látható, már a projekt második része. Az első a film noir férfialakjait járta körül, míg ez a második rész a femme fatale, a film noir emblematikus nőalakja köré épül. A zenei aláfestés a New York-i Herb Robertson trombitás tervei alapján készült, ő a free jazz egyik legismertebb trombitása. Robertson mellett fellép ebben a projektben a német Frank Gratkowski, ő is a világ élvonalába tartozó szaxofonos. De a fesztiválon itt lesznek Magyarország legjobb szaxofonosai: Dresch Mihály, Borbély Mihály és Grencsó István is. Rajtuk kívül természetesen még sok más zenész produkciója hallható lesz. Számos csemegével, élményszámba menő koncertekkel várjuk az Are you free? remélhetőleg nagyszámú közönségét május elején a Dunaszerdahelyi Városi Műve?lődési Központban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?