Andrew Miller kapja az idei Costa Book Awardot

London |

<p>Andrew Miller brit író-újságírónak ítélték oda az idei Costa-könyvdíjat és a vele járó 30 ezer fontos pénzjutalmat a Pure című, a francia forradalom előtti időkben játszódó történelmi regényéért - jelentette be az egyik legrangosabb brit irodalmi díj honlapja.</p>

A zsűri Miller regényét a XVIII. század végi Franciaország történelmének "gazdag és életszerű" bemutatásáért értékelte nagyra. A könyv 1785-ben játszódik, főszereplője egy fiatal mérnök, aki feladatul kapja egy túlhasznált temető felszámolását.

Miller négy vetélytársát előzte meg a versenyben, a Carol Ann Duffy koszorús udvari költőt, aki a The Bees című munkájával került a döntőbe, Christie Watsont Tiny Sunbirds Far Away című művével, Moira Youngot és Blood Red Road című könyvét, valamint Matthew Hollis Now All Roads Leads to France: The Last Years of Edward Thomas című életrajzát.

A Costa-könyvdíjakat (Costa Book Awarad) öt kategóriában osztják ki, közülük az egyik kapja a fődíjat.

"A Pure az erkölcsről és halálról szóló rémregény egyedülálló példája" - méltatta a művet kedden a zsűri elnöke, Geordie Greig.

A 37 éves írónak ez már a hatodik regénye, Snowdrops című műve 2001-ben már szerepelt a Booker-könyvdíjak döntősei között.

A Costa-díjakat brit vagy írországi írók számára hirdetik meg. Tavaly Jo Shapcott On Mutability című műve nyert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?