Álomlányok a szokványos kivitelben

Nagyjából a világpremierrel egy időben hozzánk is eljutott a Dreamgirls című musical, amely három Arany Glóbuszt is begyűjtött januárban: a legjobb zenés film, Eddie Murphy a legjobb férfi mellékszereplő, Jennifer Hudson pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában, sőt a fiatal énekesnő az Oscart is megkapta.

A lányok: Lorrell (Anika Noni Rose), Deena (Beyoncé Knowles) és Effie (Jennifer Hudson) KéparchívumNagyjából a világpremierrel egy időben hozzánk is eljutott a Dreamgirls című musical, amely három Arany Glóbuszt is begyűjtött januárban: a legjobb zenés film, Eddie Murphy a legjobb férfi mellékszereplő, Jennifer Hudson pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában, sőt a fiatal énekesnő az Oscart is megkapta.

A 80-as években készült musicalt évtizedekig játszották a Broadwayn, egy sötétbőrű lánytrió, a The Dreamettes sorsát követi nyomon a 60-as évek elejétől a 70-es évek közepéig. Egy tehetségkutató versenyen fedezi fel őket Curtis Taylor (Jamie Foxx), az ambiciózus menedzser, aki addig csak Cadilacek forgalmazásával foglalkozott, de mindig is a show-iparban szeretett volna létezni, csak nem volt hozzá tehetsége. Felajánlja nekik életük nagy dobását: vokalisták lehetnek a híres énekes, James „Villám” Early (Eddie Murphy) mögött. Curtis elkezdi kialakítani a lányok imidzsét és hangzását, végül lehetőséget ad nekik, hogy külön is megméressék magukat, mint a The Dreams trió. A rivaldafény azonban lassacskán a gyönyörű Deenára (Beyoncé Knowles) összpontosul, mígnem a kevésbé vonzó Effie (Jennifer Hudson) végleg kiszorul a csapatból. Deena az életét is összeköti Jamie-vel, de se ő, se Jamie nem tudja, hogy Effie gyereket vár Jamie-től. Effie nagyon nehezen emészti meg Jamie döntését, hiszen tudja, ő az együttes hangja, míg a másik kettő igazából csak a látványt szolgálja. A film egyik legerősebb jelenete Effie kilátástalan utolsó találkozása Jamie-vel, aki a befutott menedzserek elhidegült modorával teszi őt lapátra. A film bizonyos részeiben utalnak a feketék polgárjogi mozgalmára, de ez a szál sajnos kibontatlan marad. A film aztán tipikusan hollywoodi sémák szerint alakul, James, az egykori sztár, akivel Jamie nem akar tovább dolgozni, öngyilkos lesz, s ekkor Jamie-t az egykori legbizalmasabb munkatársai sorban cserben hagyják. Effie is lehetőséget kap C. C-től (Keith Robinson), a The Dreams zeneszerzőjétől, s a harcban Deena, Jamie felesége is segítségükre lesz. A musical történetét Tom Eyan írta, a zeneszerzője Henry Krieger volt, aki komponált néhány slágergyanúsnak tűnő szerzeményt, de a film erőssége mégis néhány kiemelkedő színészi teljesítmény. Nem véletlenül kapott Eddie Murphy Arany Glóbuszt, Jennifer Hudson pedig a Glóbusz mellé Oscart is. Főleg ez utóbbi érzékletes, hatalmas belső energiákat megmozgató alakítása felejthetetlen. Bill Condon filmje összességében viszont nem több a szokványos hollywoodi sikersztorinál. Talán nem véletlen, hogy a musical annak idején nem lett európai sikersztori.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?