Álomcsapda

Négy férfi, akik kamaszkoruk óta jó barátok, évente összejönnek egy erdei kunyhóban, ahol a mennyezetről egy gallyakból összerakott „álomcsapda” lóg alá, melyet egykori pártfogoltjuk, egy értelmi fogyatékos kissrác eszkábált össze számukra.

Négy férfi, akik kamaszkoruk óta jó barátok, évente összejönnek egy erdei kunyhóban, ahol a mennyezetről egy gallyakból összerakott „álomcsapda” lóg alá, melyet egykori pártfogoltjuk, egy értelmi fogyatékos kissrác eszkábált össze számukra. A barátságon kívül valami más, valami megfoghatatlan is összeköti ezt a négy embert. Különös megérzések, természetfeletti képességek jellemzik mind a négyüket, és valami olyan küldetéstudat, amelynek a pontos értelméről nekik maguknak sincs fogalmuk. Mindehhez furcsa kis barátjuknak is köze van.

Mélyen a havas erdőben, valahol Maine hegyei között egyszer csak váratlan látogatójuk akad. Egy eltévedt férfi, aki kis híján megfagyott. Befogadják, de nem sejtik, hogy ezzel egy újabb, veszedelmes látogatót is magukra szabadítanak. Ha volna oly olvasónk, aki máshonnan még nem tudná, mire is megy ki a játék, annak itt meghagyom a meglepetés izgalmát, hiszen a film egyharmadáig teljes bizonytalanságban lehet a néző, vajon horrort lát-e, sci-fit vagy melodrámát.

Stephen King a film alapjául szolgáló regényében életművének szinte minden fontosabb motívumát felvonultatja. Itt van például a gyermekkori barátság az Állj mellém!-ből, az elzártság rémülete a Ragyogásból, a globális fenyegetettség a Végzetből. A forgatókönyvet az újabban King művek adaptálására szakosodott Oscar-díjas William Goldman (Tortúra, Atlantisz gyermekei) írta, míg a rendező a sokszereplős csoportdrámákban jeleskedő Lawrence Kasdan (A nagy borzongás, Grand Canyon) volt. A szereplők jórészt kezdő, fiatal színészek, mellettük a két öregebb sztár, Morgan Freeman és Tom Sizemore jelenléte főként figuráik nehezen megítélhető jelleme miatt figyelemre méltó. Az Álomcsapda jó értelemben vett csapda a közönségnek is, talányosságával rabul ejt, de izgalmas meseszövésével bőségesen meg is jutalmaz. (est)

Álomcsapda (Dreamcatcher), színes, amerikai film, 136 perc, R.: Lawrence Kasdan, Sz.: Damian Lewis, Morgan Freeman, Thomas Jane, Tom Sizemore, Donnie Wahlberg, Jason Lee

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?