Állati férjek, férjes állatok

Németh Zoltán az impozáns, eleven ötletek költője: utóbbi kötetei konceptuális kötetek, melyek egy központi ötlet teherbíró-képes-ségén alapulnak.A 2014-es Kunstkamera például egy szentpétervári kincseskamra leírása, ahol bizarr magzatpreparátumok és szörnyszülöttek látványa hívja létre a test sérül

Németh Zoltán az impozáns, eleven ötletek költője: utóbbi kötetei konceptuális kötetek, melyek egy központi ötlet teherbíró-képes-ségén alapulnak.

A 2014-es Kunstkamera például egy szentpétervári kincseskamra leírása, ahol bizarr magzatpreparátumok és szörnyszülöttek látványa hívja létre a test sérülékenységének szokatlan költőiségét. Kíméletlen nyelv, tömörség, emblémaszerűség jellemzi ezeket a feliratszerű verseket vagy katalógussá rendezett polaroidfelvételeket. Németh legújabb kötete poétikai értelemben ezzel ellentétes utat jár be: a kis forma helyét az epikum veszi át, a tömörítés nyelvét a radikális, szinte prózai-anekdotikus beszédmód.

Az Állati férj című kötet nyolc azonos című, ám merőben más történetet mond el egy férfi és egy „állati” hitves elképesztő viszonyáról. A test itt is központi szerepbe kerül, és legalább annyira változékony, átalakítható, mint a Kunstkamerában. A sztorik elbeszélésmódja sajátos ötvözete a poszthumán keveréklényiség megszólaltatásának, az állathatározók leíró nyelvezetének, valamint az anekdotikus monologizálásnak. Ez a drámai teatralitás számtalan apró önmegfigyelésre is alkalmat ad, s fokozza a könyv egyik legnagyobb érdemét – azt a különleges humort, mely egyszerre önironikus és metaforikus lelki mélyfúrás, és egyszerre a különféle elképesztő helyzetekből fakadó, jó érzékkel adagolt komikum vagy groteszk.

A mexikói kardfarkú hallal, egy kék bálnával, egy éti csigával kötött házasság vagy kialakított intim viszony szinte önmagában hordozza a fiziológiai konfliktust. Ezek a konfliktusok azonban nem elsősorban testi viszonylataik miatt érdekesek, hanem azért, mert a férji pozíció metaforikus analízisét is megjelenítik, különös tekintettel a párkapcsolati dinamikára, az izzó, „erotikus” fantáziákra (és azok paródiáira), a férfi-nő kapcsolat túlteoretizáltságára (feminista diskurzus, testpoétikák stb.), valamint a tudományos beszédmód (természettan, filozófia) és a radikális érzelmi-tapasztalati univerzum összeütközésére (lásd pl. a vakondpatkány esetét).

Nagy hatást gyakorolt a kötet versvilágára Carol Ann Duffy A világ felesége című verskötete, mely női szemszögből meséli el a férfiak világmegváltó álmait, ténfergéseit a létezés harcmezőin, illetve „eredményeit” a világ jobbá (vagy épp rosszabbá) tételében. A hatalmi beszédmódot Duffy az ellenpólusból kezdi ki: például a kötetre nagy befolyást gyakorló Piroska-történet is így tárja fel a teátrális „művész-farkas” és a szűzlány bizarr találkozásának korántsem idilli pszichológiai hátterét. Németh azonban ennél is tovább lép: őt nem az ellenpozíció megalkotása hozza lázba, hanem a megérthetetlenség, a radikális másság vitapozíciója. A létezés eleve a másik provokációja, a szolidaritás pedig időnként a lélek önzése lesz.

Elképesztő esetek, esettanulmányok, aktusok, nyelvi-gondolati attrakciók sorjáznak a kötet lapjain: a leírások hangsúlyozottan fiziológiaiak, testiek, sőt az esetek többségében részint az állathatározók logikája szerint, részint a hagyományos szerelmi sztorik genezisének nyomvonalán leírható dramaturgiájúak. Ez a kettős szálazás eredményezi a versek látványosan kidolgozott szövegszövésének egyedülállóan különleges mintázatait. A kötet garantált szórakozás, a sziporkázó szellemesség tárháza – feltéve, ha elfogadjuk a felkínált premisszákat (és ugyan mért ne tennénk?). Hrapka Tibor fenomenális kötetborító-terve Németh kötetének értékeit tovább gyarapítja: igazi műtárgy, egy különleges, metaforikus „háziállat”, mely méltán pályázhat akár a házi kedvenc szerepére is.

Németh Zoltán: Állati férj. Kalligram Kiadó, 2016. 80 oldal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?