Alacsony vérnyomás

„Negyvenéves nő vagyok, alacsony a vérnyomásom. Időjárás-változáskor sokat szenvedek, szédülök, úgy érzem, hogy nincs vér az ereimben. Már szedtem különféle szintetikus gyógyszereket, de csak kis mértékben segítettek. Jó időben, napsütéskor szinte feléledek, de ha esik az eső, vagy jön a hideghullám, lehetetlen vagyok és nagyon rossz a közérzetem. Alig tudok ilyenkor dolgozni. Gyógynövényekkel nem lehetne segíteni a bajomon?

Olvasónk nagyon találóan írta le az alacsony vérnyomás tüneteit, mert akik alacsony vérnyomással születtek, vérszegénységgel küszködnek, s ráadásul még frontérzékenyek is. Az alacsony vérnyomás nem betegség, hanem állapot. Többet szenved, mint a magas vérnyomásos ember, de tovább él. Az alacsony vérnyomás megszüntetése összetett folyamat, s csak a komplex kezelés garantálja a jó eredményt:

1. Idegerősítő gyógynövényeket alkalmazunk, hogy ne legyünk annyira érzékenyek. Ezek megemelik a stresszküszöböt, és nem leszünk annyira rosszul. Recept: 10 g citromfű, 50 g orbáncfű, 40 g levendulavirág – a keverékből 1 evőkanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, s naponta 1-2 alkalommal elkortyoljuk. Ezt a teát akkor ajánlatos inni, ha érezzük a fronthatást, de a rossz napokon ne erőltessük túl magunkat, munkánkba több pihenőt iktassunk.

2. Vérnyomásemelő növényeket alkalmazunk: 50 g rozmaringlevél, 30 g fehér fagyöngy, 50 gr máriatövismag, 50 g zsálya – a keverékből 1 evőkanálnyit áztatunk 2 dl langyos vízben 20 percig, leszűrjük, és naponta 1-2 alkalommal isszuk.

3. Vérnyomásemelő gyógyborok

Rozmaringbor – 70 g száraz rozmagringlevelet kávédarálóval porítunk, beletesszük 1 liter fehérborba, 20 napig ázni hagyjuk (az üveg hermetikusan legyen zárva), majd leszűrjük s kisebb palackokba öntjük. Naponta csak kétszer fél dl-t iszunk belőle.

Zsályabor – 120 g zsályát 1 liter borba áztatunk (úgy járunk el, mint a rozmaringbornál).

4. Vérnyomásnövelő magvak: fehér mustármag – egyszerre egy leveseskanálnyit eszünk belőle (az adgot a szánkba vesszük, s ivóvízzel leöblítjük). Máriatövismag – 1 teáskanálnyit 5–10 percig 2 dl vízben főzünk. Édesítve mézzel naponta kétszer iszunk ilyen mennyiséget. Nem javasoljuk szívkoszorúér-szűkületnél (Angina pectoris).

5. Ha vérszegénység okozza az alacsony vérnyomást, akkor a vérszegénységet kell gyógyítani. Ez esetben szükséges az orvosi kivizsgálás, a gyógynövényes kezelés jótékonyan kiegészíti a gyógyítást. Itt ajánlható a csalán, a szemviditófű, a virágpor, a petrezselyem és a Béres-cseppek.

6. Gyógyító ínyencségek: mák, mogyoró, dió, napraforgómag, földimogyoró, mandula, kakaó, zabpehely, aszalt gyümölcsök, füge, sárgabarack, szilva, szőlő, szója.

7. Aromaterápia: akinek alacsony a vérnyomása, hordjon a táskájában egy üvegcse rozmaring illóolajat, s rosszullét, szédülés esetén bárhol van is, szagoljon néhányszor az üvegbe (elsősegély). Ha ez nem segít, és van módunk egy pohár vízhez jutni, akkor elsősegélyként az illóolajból 1-2 cseppet cseppentsünk bele és igyuk meg. Segíteni fog. Ezt a módszert azonban csak akkor alkalmazzuk, ha nincs módunk a rozmaringlevélből teát készíteni.

8. Színterápia: ha az alacsony vérnyomású egyén narancssárga vagy piros fénnyel sugározza be magát, a vérnyomása emelkedni fog. Ez nem azt jelenti, hogy narancssárga égő előtt fog ülni, hanem azt, hogy a dolgozószobájában vagy a konyhájában, ahol éppen dolgozik, ilyen fény van. Ez érvényes a ruha színére is. Ha az említett színű ruhában fogja magát látni, szintén enyhén emelkendi fog a vérnyomása.

9. A feketekávé szintén engedélyezett, ami nem azt jelenti, hogy naponta megiszunk tíz kávét, hanem hogy amikor nagyot zuhan a vérnyomásunk, akkor iszunk egy csészével.

10. Vörösbor-terápia – a vörösbor nem gyógyítja teljesen az alacsony vérnyomást, csak abban segít, hogy a rossz körérzetű egyénnek jobb lesz a hangulata. És nem szabad hektoliterszámra inni, csak 1-2 dl-t a főételek után, ez egyébként is jót tesz. Tehát nem vörösborban fürdünk, hanem csak gyógyszerként alkalmazzuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?