Aki bújt, aki nem...

Darryl (Justin Long) és Trish Jenner (Gina Phillips) az egyetemi év befejeztével szüleikhez indulnak. A kietlen országúton meggyűlik a bajuk egy őrült sofőrrel, de szerencsére sérülés nélkül megússzák az incidenst.

# Darryl (Justin Long) és Trish Jenner (Gina Phillips) az egyetemi év befejeztével szüleikhez indulnak. A kietlen országúton meggyűlik a bajuk egy őrült sofőrrel, de szerencsére sérülés nélkül megússzák az incidenst. Később újra látják a korábbi járművet vezető férfit, amint egy összekötözött, véres zsákot hajít le a csatornában. Mikor a teherautó ismét megelőzi őket, Darryl meggyőzi nővérét, hogy forduljanak vissza az elhagyatott templomhoz: ha nem a szemük káprázott, talán valaki segítségre szorul. A fiú egy véletlen folytán beleesik a csatornába, s hátborzongató felfedezése rádöbbenti arra, micsoda szörnyeteggel állnak szemben.

A Jeppers Creepers a konkurens tucattermékekkel szemben még csak nem is törekszik arra, hogy különösebb meglepetéssel szolgáljon – talán ez egyben legnagyobb pozitívuma is, hiszen így nyoma sincs a görcsös igyekezetnek, hogy a befejezésre valami meglepő fordulatot tartogassanak. A kezdés mindenesetre a stílushoz képest meglepően jó: a valóban feszült első félórában a szereplőkkel együtt fedezzük fel, hogy mi vár ránk a későbbiekben, olyan klasszikusokból szemezgetve, mint a Párbaj, az Országút fantomja, vagy később a Texasi láncfűrészes mészárlás. A film közepén azonban megtudjuk, hogy a „mumus” valójában nem is ember (bár amilyen intenzitással csapkodja le a rendőrök fejét, ez nem meglepő), és azért zabálja meg szerencsétlen áldozatai különféle testrészeit, mert azokból regenerálja saját magát. „Ha látni akar, szemet eszik, ha járni, lábat” – nagyjából így hangzik a röhejes és felesleges magyarázat.

A mészáros kilétének tudatában a feszültség és az érdeklődés egyaránt szertefoszlik, és rádöbbenünk, hogy tulajdonképpen egy újabb, klisékkel tömött tinifilmet nézünk. Amikor pedig a Jeppers Creepers két szerencsétlen főhőse reménykedve meséli az időközben hozzájuk csapódó látnok öregaszszonynak, hogy a gyilkos démonon legalább ötször áthajtottak autójukkal, a legkevésbé megnyugtató választ kapják: „Annyi szívet evett már, hogy nem lehet elpusztítani”. Innentől pedig azt hiszem, a befejezés senki számára nem lehet kérdéses. Az viszont annál inkább, hogy a filmet íróként is jegyző Victor Salva (az Arc című Jeff Goldblum-os rettenet fűződik még a nevéhez) miért gondolta, hogy totális reménytelenségükben is izgulni fogunk szerencsétlenül járt hőseiért. Inkább beletörődünk elkerülhetetlen sorsukba, és magunkban eldöntjük, hogy a még idén debütáló folytatást biztosan nem nézzük meg. (mozinet)

Aki bújt, aki nem (Jeepers Creepers), színes, amerikai film, 90 perc, R.: Victor Salva, Fsz.: Gina Philips, Jonathan Breck, Justin Long

Hamarosan a mozikban...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?