Ajánló a magyar kultúra napjára

Pozsony. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Pozsony. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A Pozsonyi Magyar Intézet ebből az alkalomból holnap 17.00-kor ünnepi műsorra várja az érdeklődőket az intézet nagytermében (Védcölöp utca 54.). Előbb Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar örökség című kiállítását nyitják meg (az eseményt tárlatvezetéssel kötve egybe), majd 18.00-tól Jan Vojtek ünnepi hangversenye következik. A magyar származású fiatal cseh zongoraművész Bartók, Liszt és Gerschwin műveiből ad ízelítőt.

A Pálffy-palotában (Úri utca 19.) holnap 18.00-kor nyitják meg a Szalay Lajos – Koloman Sokol – Pablo Picasso című kiállítást, mely a budapesti Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) és a Pozsonyi Városi Galéria összefogásával jött létre. A magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909–1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja, Koloman Sokol (1902–2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig megdöbbentő párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték. A kiállítás arra is rávilágít, hogy Szalay és Sokol alkotói szemléletét egyaránt meghatározta Pablo Picasso (1881–1973) hatása. Szalay életművében a rajzoló Picasso jegyei ismerhetőek fel, Sokol inkább az expresszív Picassóhoz kapcsolódott. A tárlat, melyet Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyit meg, közel 100 Szalay- és 150 Sokol-mű mellett 13 Picasso által készített alkotást vonultat fel. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?