Ágytollak tisztítása

Legalaposabb és legkönnyebb módja, amely a nagyvárosban gépek (dobok) segítségével történik, ha a tulajdonos óhajtja, saját szeme előtt. De ha az embernek nincs módjában a tolltisztítóba küldeni ágyneműjét, otthon is kitisztíthatja, csak néhány fontos szabályt kell betartani.

Legalaposabb és legkönnyebb módja, amely a nagyvárosban gépek (dobok) segítségével történik, ha a tulajdonos óhajtja, saját szeme előtt. De ha az embernek nincs módjában a tolltisztítóba küldeni ágyneműjét, otthon is kitisztíthatja, csak néhány fontos szabályt kell betartani. Semmi különleges készülék nem kell hozzá, csak egy nagy mosóüst, melynek fűtőrésze szabályozható legyen. A tollakat kiöntjük tokjukból, az ún. tollszitán átszitáljuk, hogy minden por és törmelék keresztülhulljon. Azután víz nélkül egy nagy üstbe tesszük. Gyenge tüzet gyújtunk alája, és cirok- vagy rizsszalma-seprővel folytonosan keverjük, forgatjuk benne a tollat fél vagy háromnegyed óráig. Ennek két nagyszerű eredménye van: először megtisztulnak a tollak, másodszor gyönyörűen fellazulnak. Valamennyi kártékony féreg, moly, kukac, petével együtt elpusztul. Ha a toll már tiszta, a parazsat elhúzzuk az üst alól, a tollat néha megforgatjuk, míg kihűl, azután visszaöntjük a már kimosott és vasalt tokokba. Csodálkozunk majd, mennyire megduzzad a toll, olyan lesz az ágynemű, mintha új volna.

Második módja a tolltisztításnak a zsákban való mosás. Ehhez tüll vagy muszlinzsákot varrunk, a tolltokot egyik oldalán felfejtjük, és ezt a nyílást a tülltok nyílásával összevarrjuk. ĺgy öntjük át a tollat, azután az eredeti tokot lefejtjük, kimossuk, vasaljuk, hogy készen, frissen várja a tiszta tollat. A tülltokban lévő tollat most tokostól hideg vízben áztatjuk, és benne hagyjuk 24 óra hosz-szat. Főszabálya minden vízben való tollmosásnak, hogy a víz soha ne legyen 50 foknál melegebb, mert akkor a toll összezsugorodik és tönkremegy. Néhol ki szokták főzni a tollat, amivel bizonyosan tönkreteszik. Áztatás után a zsák bóraxlúgba kerül, melyben egészen finom háziszappant vagy szappanforgácsot oldottunk fel. A lúgot a toll beletétele előtt habosra verjük. Egy kiló tollra fél kiló szappant számítunk. A tollal teli zsákot a szappanos lúgban ide-oda húzogatjuk. Mindaddig, míg teljesen megtisztult. Azután lehetőleg laposan vezetjük a csavarógépbe, vagy kézzel nyomjuk ki, majd egyszer langyos, kétszer pedig hideg vízben öblítjük, mindig jól átrázva, végül 24 órára megint hideg vízbe áztatjuk. Jól megforgatjuk, és a szabadba akasztjuk száradni zsákostól, hogy a levegő minden oldalról érje. Forgatjuk és rázogatjuk közbe-közbe, hogy jobban száradjon.

A tollnak tökéletesen meg kell száradni, ami több napig eltart. Ha megszáradt, még a tüllzsákban felrázzuk, és úgy töltjük vissza eredeti tokjába, ahogy a tülltokba öntöttük, azaz a kettő nyílását összevarrjuk.

Harmadik mód a szabadban való mosás, de ezt csak ott lehet csinálni, ahol nagy helyiség áll rendelkezésünkre, melyet a munka ideje alatt lezárhatunk. A tollat a fent leírt módon, csakhogy zsák nélkül, szabadon mossuk át, azután egy tiszta ruhában kicsavarjuk, lepedőkre szétterítjük száradni. A lepedőt gyakran fel kell a sarkainál emelni, a tollat alaposan összerázni, hogy gyorsabban száradjon. Egy nap alatt elkészülhetünk az egész munkával. Igaz, hogy aznap mást nem is csinálhatunk. Az eredeti tokot mindég egy időben kell kimosni a tollal, vasalás után a belső felét szappannal be kell kenni, mert különben a megritkult szöveten keresztül apró tollacskák bújnak ki és minden pihés lesz. A nyílásokat, melyeken át a tollat betöltöttük, gondosan be kell varrni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?