Ágybavizelés

Rendes körülmények között a hólyagban felgyülemlett vizelet a hólyag falára gyakorolt nyomásával váltja ki a vizelési ingert, ami bennünket a hólyag záróizmainak kinyitására bír, ami után a vizelet a hólyagból akadálytalanul kiürül.

Rendes körülmények között a hólyagban felgyülemlett vizelet a hólyag falára gyakorolt nyomásával váltja ki a vizelési ingert, ami bennünket a hólyag záróizmainak kinyitására bír, ami után a vizelet a hólyagból akadálytalanul kiürül. Egészséges, 3-4 éven felüli gyermeket éppen úgy, mint a felnőttet, a telt hólyag még álmában is képes felzavarni. Ha tehát a 3-4 éven felüli gyermek vizeletét alvás közben maga alá ereszti, az beteg, az ún. ágyba vizelő. Nem számít beteges jelenségnek, ha játszadozó, hancúrozó, nevető vagy megijedt vagy megijesztett gyermek nappal összevizeli magát. Az ágybavizelés rendesen csak egy tünete a gyermek idegességének vagy valamilyen beteges állapotának. Nem szabad figyelmünket kizárólag az ágybavizelésre irányítani, és esetleg elkövetni azt a hibát, hogy az ágybavizelést neveletlenségnek, rosszaságnak tartani, és a gyermeket büntetéssel, fenyegetéssel, ijesztgetéssel, veréssel „tanítani tisztaságra”. Ez nem a tisztaság kérdése és nem a rosszaságé. Megbocsáthatatlan hiba, sőt bűn, ha az ágyba vizelő gyermeket mások, barátai előtt szégyenítenek meg, állítanak pellengérre, hogy „megjavuljon”. Az ilyen szülő szorul javításra, mert nem tudja, hogy esetleg a gyermek egész életére kiható káros következményekkel járhat ez a nevelési módszer, melytől minden szülőt és nevelőt óva intünk. Az ágybavizelés okát kell megállapítani. Az esetek többségében veleszületett gyengeség forog fenn, amit a gyermek idővel kinő, legyünk tehát türelmesek, és fordítsunk nagy gondot arra, hogy a gyermeket lelkileg, testileg ésszerűen neveljük. Tápláljuk egyszerű, fűszermentes eledelekkel, sokat tartózkodjék a szabad levegőn, napon, fürdessük rendszeresen. Korának megfelelő csoporttornászást végezzen. Azok az esetek, melyekben kiváltó ok a nemi szervek gyulladása, szűk fityma, vagy lenőtt fityma, hólyagkő, túltengett mandulák, az oknak megfelelő kezelést igényelnek, és pl. a makkra lenőtt fitymának leválasztásával azonnal meg szoktak gyógyulni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?