Afrikától Hideghegyig

Hollywood legnagyobb rendezőinek egyike. Erre az is utal, hogy filmjeivel 46 Oscar-jelölést szerzett. Élvezhető közönségfilmek kerültek ki rendezői műhelyéből. A kritika olykor a szemére is vetette: annyira igyekszik kiszolgálni a közönséget, hogy egyes alkotásaival már-már a giccs határát súrolja.

Hollywood legnagyobb rendezőinek egyike. Erre az is utal, hogy filmjeivel 46 Oscar-jelölést szerzett. Élvezhető közönségfilmek kerültek ki rendezői műhelyéből. A kritika olykor a szemére is vetette: annyira igyekszik kiszolgálni a közönséget, hogy egyes alkotásaival már-már a giccs határát súrolja. Tény, olyan biztos kézzel irányított a rendezői székből, hogy a legtöbb munkája örökzöld slágerfilm lett. Mint első Oscar-díjas opusa, a gazdasági válság időszakáról képet formáló, A lovakat lelövik ugye? című „táncfilmje” vagy a romantikus műfaj sokat emlegetett darabja, az Ilyenek voltunk, amelyben azt mutatja meg, milyenné alakítja két érzelmileg egymáshoz szenvedélyesen kötődő ember viszonyát az, hogy különböző politikai elveket vallanak. Ám ezeknél is nagyobb sikert aratott a Távol Afrikától, amely Pollack másik nagy romantikus opusa, teli kalanddal és Kenya lenyűgözően szép természetképeivel. A Távol Afrikától két nagy szerelemről szól: egy bárónő és egy sármos kalandor szenvedélyes egymásra találásáról, valamint az afrikai kontinens iránt érzett szerelemről. Sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Pollack nagyágyúkat választott a főszerepekre: Klaus Maria Brandauert, Meryl Streepet és Robert Redfordot. Mindig is fontosnak tartotta, hogy olyan színészeket nyerjen meg, akik vonzzák a közönséget. Fő színésze Robert Redford volt. Második filmjébe, az Ez a ház eladó című Tennessee Williams-adaptációba hívta meg őt először. Ez a film tette Pollackot ismertté. Talán ez lehet az oka annak, hogy a későbbiekben is ragaszkodott Redfordhoz. Pollack a romantikából más stílusba is kirándult: 1975-ben forgatta A keselyű három napját, amelyet a mai napig minden idők leghíresebb kémthrillerének tartanak. Ebben is Redfordé a főszerep. Idővel Pollack is fiatalított: 1993-ban készült thrillerébe, a Cégbe a maffiával szembeszálló ügyvéd szerepére az akkori nagy idolt, Tom Cruise-t választotta. Pollack kivételes tehetség: nemcsak a romantika és a thriller területén alkotta meg „minden idők leg”-jeit, a vígjáték műfajában is elkészítette minden idők legnevettetőbb moziját, az Aranyoskámat, melyben Dustin Hoffman – felejthetetlen alakításával – Amerika legmenőbb „színésznőjévé” válik. Pollackot színészként is láthattuk, például Stanley Kubrick erotikus thrillerében, a Tágra zárt szemekben. Producerként is színesítette a hollywoodi palettát. Ő finanszírozta a 2003-as év egyik nagy sikerfilmjét, a Hideghegyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?