Adaptáció

Hogyan írjunk forgatókönyvet egy regényből, amelynek nincs története? ĺrjuk bele magunkat, barkácsoljunk sztorit abból, hogy milyen nehéz is filmre írni egy történet nélküli regényt!

Hogyan írjunk forgatókönyvet egy regényből, amelynek nincs története? ĺrjuk bele magunkat, barkácsoljunk sztorit abból, hogy milyen nehéz is filmre írni egy történet nélküli regényt! Charlie Kaufman, a felkapott forgatókönyvíró legalábbis ezt találja ki szorult helyzetében, amikor már hónapok óta képtelen filmre írni Susan Orlean sikeres regényét. A különc orchideatermesztőről szóló könyv nem fikció, nincsen sztorija, a producerek mégis bíznak a forgatókönyvíró leleményében. A hipergátlásos Charlie zavarát csak fokozza, hogy beköltözik hozzá ikertestvére, Donald, aki a jól bevált hollywoodi sablonok alapján maga is megpróbál egy forgatókönyvet összehozni.

Az Adaptáció a két Kaufman-fiú, valamint az írónő és a regény hőse, az orchideatermesztő egyre fatálisabban összegubancolódó kalandjait meséli el. Valóság és fikció totális keveredéséhez csak adalék, hogy az Adaptáció forgatókönyvírója Charlie Kaufman, akinek a stáblistán szereplő ikertestvére, Donald Kaufman ugyan nem létezik, az Amerikai Filmakadémia mégis kettőjüket együtt jelölte Oscar-díjra idén tavasszal – de ezt most nem ragoznám tovább. Aki látta a Spike Jonze-Charlie Kaufman duó első filmjét, a John Malkovich menetet, az amúgy is meggyőződhetett róla, hogy ez a páros mestere a szürreális, különleges, agyafúrt történeteknek.

Az Adaptációnak a furmányos, játékos alaphelyzet a legnagyobb érdekessége és egyben a veszélyes pontja. A forgatókönyvírás csapdáit karikírozó sztori elsősorban szellemi kaland, még ha az ikrek kettős szerepében lubickoló Nicolas Cage ezúttal kifejezetten erős, ügyes és parodisztikus alakítással köti is le a figyelmünket. Az Adaptáció trükkös és okos munka, grimasz Hollywoodnak, két veszedelmesen csapongó elme groteszk önvallomása – Nyolc és fél(re) sikerült amerikai független film... (est)

Adaptáció (Adaptation), színes, amerikai filmszatíra, 2002, 114 perc, Rendezte: Spike Jonze, Szereplők: Meryl Streep, Nicolas Cage, Brian Cox, Chris Cooper, Maggie Gyllenhaal, Ron Livingston, Tilda Swinton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?