A Wall Street farkasa

<p>Scorsese nagyepikus filmje igaz történetet mesél el: a Wall Street farkasának nevezett Jordan Belfort brókercég-tulajdonos felemelkedését kíséri nyomon, bemutatva extravagáns életvitelét, a dollármilliók és a nők iránti megszállottságát.<br />&nbsp;</p>

Jordan Belfort, a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának hírhedt figurája mélyről indult. Ahogy kifejtette: „lejjebb voltam a legalsó pocsolyaféregnél”. Becsületes tőzsdeügynökként kezdte, ám hamar rájött, hogy korrupció és illegális üzelmek nélkül nem jut messzire. Az amerikai álmot kergetve saját brókercéget alakított, s olyan magasra jutott, hogy beosztottjai, a fiatal tőzsdeügynökök istenkét tekintettek rá, és vakon teljesítették utasításait. Diktált, élvezte a pénz hatalmát, vagyonokat költött luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, pörgős tárasági életet élt, nem ismert lehetetlent. Azt vallotta, nincs fontosabb, mint „még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz”. Nem volt, ami megálljt parancsolt volna neki: ám a mind féktelenebb hedonizmus menthetetlenül torkollott dekadenciába, romlásba, pusztulásba. Belfort mélyre zuhant – csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A történetet maga Jordan Belfort meséli el. Gyors, kapkodó tempóban ugrálunk, lépcsőfokról lépcsőfokra követve hektikus karrierjét. Kezdő alkuszként Mark Hanna (Matthew McConaughey) volt a pártfogója, aki egy sajátos ceremóniát követő munkaebéd során adta át a szakma csínját-bínját. Alapként ecsetelte, hogy napközben hányszor kell saját kezűleg „szerelmeskednie magával” ahhoz, hogy ne remegjen a keze egy-egy üzlet megkötésénél, amely üzlettel nem feltétlenül kell az ügyfélnek is jól járnia, sőt. Az ebéd a film egyik kulcsjelenete, Matthew McConaughey pedig az epizódszerepben erőteljes drámai alakítást nyújt. Belfort jó tanulónak bizonyult, túlnőtt mentorán is. Saját brókercégében, amelyet erőskezű, pénzcsaló hadvezérként vezetett, kézremegés nélkül üzletelt kétes hírű papírokkal, erkölcsi skrupulusok nélkül verte át a befektetőket és gazdagította vagyonát. Amikor pedig az FBI ügynökei rajtaütést készítenek elő a cégen, Belfort svájci bankban próbálja mosni a pénzét. Börtönre ítélik, de az álmát nem adja fel. Szabadulása után – a film végén fiatal brókereket tanít arra a pszichológiai fogásra, amellyel rezzenéstelenül verhetik át a befektetőket úgy, hogy azok még hálásak is legyenek a megkötött üzletért, vagyis a meggazdagodás lehetőségéért.

Martin Scorsese idegborzoló képet mutat a fehérgalléros bűnözők, a tőzsdei szélhámosok világából. A brókereknek nemcsak a cégen belüli életét, gátlástalan törtetését láttatja, hanem azt az életvitelt is, amelyben semmi más nem érték, csak a pénz, amelyen luxust, drogot, testi élvezeteket vehetnek és fékevesztett orgiákon élhetik ki titkos vágyaikat.

Scorsese munkáját a Los Angelesbe akkreditált külföldi újságírók Arany Glóbuszra jelölték legjobb filmként zenés film és vígjáték kategóriában, Leonardo DiCapriónak pedig a legjobb színész díjára van esélye. Meg is érdemelné, különféle végleteket játszik el, hidegrázós módon. Nálunk a filmet január 16-ától vetítik a mozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?